maanantai 2. tammikuuta 2023

Ennätysten joulukuu

 En muista, että mökkipaikkakunnalla olisi ollut niin paljon lunta niin aikaisin kuin joulukuun alussa oli. En myöskään muista, että ennen olisi ollut 23 astetta pakkasta joulukuun puolivälissä. Poikkeavaa on myös säiden vaihtelu. Joulukuun loppu oli kuin maaliskuussa, lumet sulivat kun plusasteita oli yölläkin.

Penkillä oli pehmustetta runsaasti. Naapuri on jo joutunut linkoamaan mäkeni lumet ja minä vastalahjaksi tyhjensin hänen pihallaan olevan leikkimökin katon. Kumpaakaan työtä ei ennen ole tehty näin aikaisin.

Yksi omavaraisbloggaajien tammikuun aiheista on kylmyys. Minulla on salainen ase, joskus joululahjaksi saadut merinovillaiset sukkahousut. Kun ne sain, ajattelin, että hirmu kallis lahja ja vielä väärää Large-kokoa. Mutta ne kun pukee päälleen, ei tarvitse kiemurrella, eikä mikään paikka kiristä. Välihousut ja toppahousut niiden päälle eikä palella. Ostin kotiinkin Wolfordin merinovillasukkahousut, L-kokoa nekin. Hintaa niillä on, mutta ne onkin tehty Euroopassa, Itävallassa.  

Uskon villaan muutenkin. Itse en osaa käsitöitä tehdä, mutta suvun taitavat naiset pitävät minut villasukissa ja lapasissa. Vuosi sitten sain kaulurin, joka lämmittää laajemminkin. Sukkien huoltokin onnistuu kun löysin Verlan tehdasmuseon kaupasta puisen parsinsienen.

Kävelin yhtenä päivänä  mökkipaikkakunnan keskuksessa ja näin näyteikkunassa kaarrokevillapaidan, jonka hinnaksi oli merkitty 35 euroa. Liike, joka on jonkunlainen seurakunnan kahvila ja kauppa, on auki kaksi tuntia viikossa ja oli tietysti kiinni. Seuraavalla kerralla osuin paikalle oikeaan aikaan. Se villapaita oli myyty, mutta ostin toisen. Minä, tumpula käsitöissä, en ymmärrä, että joku ostaa villalangat, kutoo monimutkaisen villapaidan ja pyytää siitä vain 50 euroa.

Mökin lattiat ovat talvella jääkylmät, tarpeen ovat villasukat tai turkistossut tai molemmat. Takamuksen alle löytyy taljoja.

Olen kolannut pihaa jo monta kertaa ja kuljettanut lunta pois. Muistan lumikellojen hädän viime keväänä paksun lumikerroksen alla kun ne alkoivat kukkia siellä enkä nyt lapioi niiden alueelle yhtään ylimääräistä lunta. Mietin samalla pihaa, mielessäni on vuoden 1971 ilmakuva, jossa mökin eteläpuolella oli peltoa. Aion avartaa näkymiä ja siinä auttavat jänikset ja kauriit, jotka useaan kertaan ovat käyneet jyrsimässä kaiken mahdollisen. Kukkapenkkiin istuttamani ruusut on nekin kaivettu katolta pudonneen lumen alta. Ei tarvitse miettiä, koska ruusut leikkaisi.


Hyvähän tänne on tulla kun on lumesta puhdistettu valaistu tie.


Sähkön käytön osalta ongelma on vierastalo, jota ei muuten voi lämmittää. En käytä sitä talvella muuhun kuin kasvien säilytykseen. Jatkossa niille on keksittävä muu paikka ja siirryttävä vain rakenteiden vaatimaan kuivanapitolämmitykseen.

Päätin, että en pihallani enää kasvata muuta kuin mansikoita. Sinne ehti perunamaan kohdalle jo ilmestyä multakasoja syksyllä, asialla ilmeisesti vesimyyriä. Kasvihuone, kasvilavat, ruukut ja korit saavat riittää. Koska olen maanviljelijän tytär, jotain on kasvatettava. Ja onhan kaikki, mitä olen kasvattanut, tullut syötyä.

#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). 

Linkit muiden kirjoituksiin alla. Lisätietoja #suuntanaomavaraisuus-blogikirjoitussarjasta löytyy täältä: HTTPS://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuussarja. 

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka

Maijalassa

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia

Pilkkeitä Pilpalasta

Evil Dressmaker

Sininen tupa

Villa Varmo

Torpan tyttö

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

Puutarhahetki

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

14 kommenttia:

 1. On muuten todella kaunis villapiata <3

  Nuo eläimet osaavat joskus verottaa aivan liikaa viljelyksiä. Toivottavasti lavat ja muut saavat olla rauhassa.

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikat ja alppiruusut eivät eläimille kelpaa. Jotain jää jos myyrät eivät niitä tuhoa.

   Poista
 2. Kyllä merinovilla on ihan parasta ja villa ihan yleensäkin. Kylläpä ihmettelen tuota villapaidan hintaa.. Langatkin maksaa nykyisin jo 60e - 80e mallista riippuen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut merinolampaiden kasvatuksesta ja käsittelystä. En löytänyt tietoa sukkahousujeni villan alkuperästä. Euroopassa lampaita käsitellään hyvin. Ostaessani villapaidan tunsin tekevä ryöstön

   Poista
 3. Villa on kyllä ihan paras materiaali! Villaiset sukkahousut on omalla hankintalistalla, kiitos vinkistä! Sukkien, lapasten ja villapaitojen suhteen pidän perheen lämpimänä, neulominen kun on yksi rakkaimmista harrastuksista.

  VastaaPoista
 4. Käsitöiden osaaminen on rikkautta ihan taloudellisessakin mielessä.

  VastaaPoista
 5. Käsittämättömän halpa (ja kaunis!) villapaita

  VastaaPoista
 6. Villapaita kateutta havaittavissa. Olen tässä joulun aikaan törmännyt usein ihaniin kuviin villapaidoista ja tuo on kyllä hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeitakin löytyy runsaasti ja miehetkin kutovat nykyään. Väittävät, että se on helppoa ja hauskaa.

   Poista
 7. Edullisen villapaidan löysit! Olen jo useammalle mainostanut Ruskovillan merinovillafleece-housuja - ne kun vielä lisäät asusteisiin niin siinä varmaan kaikki mitä maalla voi tarvita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskovillan merinovilla näyttää olevan Mulesin-vapaatakin.

   Poista
 8. Joskus kävin Sidosteen tehtaanmyymälässä, katsomassa mitä siellä myydään. Silmiin osui hyvinkin edukkaita villasukkahousuja. Hetken katselin niitä, että tuollaisethan olisi aivan mainiot ulkoiluun alusvaatteiksi. Ei pääsisi enään sukat valumaan saappaiden kärkeen myttyyn. No hieman tietysti askarrutti se, että voinko tuollaisia käyttää näin miehenä, mutta päädyin kuitenkin ostamaan ne. Ovat kerrassaan mainiot alushousut ja sukat. Miksi ne pitäisi miehellä olla erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuntenut miehen, joka lasketteluhaalarin alla käytti sukkahousuja. Eikä pitänyt sitä minään erikoisuutena.

   Poista
  2. Se tässä itseäkin tavallaan ehkä eniten ihmetyttää, miten oma ajattelu toimii. Ymmärsin, että nuo olisi hyvät, ja totesin myös asian olevan niin. Kuitenkin jo lapsena on oppinut, että pojat alle kouluikäisenä voi käyttää sukkahousuja, mutta kouluun niitä ei missään nimessä voi enää laittaa, tai olisi varmasti pilkan kohde. Nyt aikuisenakin vielä ajattelee, voiko näin toimia, vaikkei kukaan niitä näekään. Eikä niitä erota sukista mitenkään, eikä niitä kukaan erota pitkistä kalsareista, vaikka yläreuna vähän näkyisikin kyyristyessä. Silti joku takaraivossa sanoo, ettei tämä ole "normaalia".

   Poista