lauantai 14. tammikuuta 2023

Varaston tyhjennys jatkuu

 Olimme taas varanneet porukalla pöydän kirpputorilta. Kävin isossa varastossa katsomassa, löytyisikö sieltä jotain myytävää. Kahvikuppeja ja lautasia siellä olisi, mutta ei niitä kukaan enää osta. Huomasin venäläisen koristeellisen lakatun puurasian, joka jostain syystä oli päätynyt ulkovarastoon. Ehkä siksi, että olin katsonut sen sisälle. Siellä oli kolikoita. Olin tuskaillut omien, matkojen jälkeen käsiin jääneiden pikkurahojen kanssa. Ne vien kierrätyskeskukseen, jonka käsityöpajan pitäisi huolia ne. Toin puurasian sisälle ja aloin tutkia sen sisältöä. Vanhoja suomalaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia kolikoita, joitakin muistakin maista. 

 

Vanhin suomalainen raha on 5-penninen vuodelta 1866. Sinä vuonna alkoivat suuret nälkävuodet, jotka kestivät vuoteen 1868. Suomen suuriruhtinaskuntaa hallitsi silloin Aleksanteri II. Hopeamarkka on vuodelta 1890. Se on todellakin hopeinen, 86,8 prosenttia painosta on sitä. Pienempiarvoisiakin hopeakolikoita löytyi, mutta 50:n ja 25:n pennin hopeapitoisuus on vain 75 prosenttia. Mielenkiintoinen on kuparimarkka, jonka vuosiluvuksi katsoin aluksi 49. Jos se sitä olisi, kolikon arvo olisi tuhansia euroja, mutta numero on varmaankin 43.   

Peilipiirongin kaappiin oli edellisiltä omistajilta jäänyt rasia, jossa oli enimmäkseen markan kolikoita. Yksi niistä on uudempi hopeamarkka, joita valmistettiin 1960-luvulla. Sen hopeapitoisuus on vain 35 prosenttia.

Puhdistin puurasian liasta ja teipeistä, joilla se oli joskus suljettu. En lähde arvioituttamaan kolikoita enkä myymään niitä. Laitoin venäläiset kolikot takaisin puurasiaan. Se saa paikan lipaston kaapissa yhdessä markan kolikoitten kanssa, jotka ovat joskus piirustuskilpailussa voittamassani pikarissa. Kaapista tulee aarrekaappi. Muut kolikot lajittelin rasiaan, jossa on sopivasti neljä lokeroa. Ne on tarkoitettu teepusseille, mutta mitäpä siitä. 


Kirpputorille varastosta lähti edellisten omistajien matkamuisto, kreikkalainen seinälautanen. Tuskin menee kaupaksi, mutta itse kiersin kirpputorilla ja sorruin ostoksiin. Esikkoruukun alla on sieltä ostamani astia, jossa mielestäni on selvästi art deco-piirteitä. Kauppoihin on tullut kevätkukkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti