maanantai 7. joulukuuta 2020

Joulu lähestyy

 Kun löysin karpalot suolta, tiesin heti yhden asian, jota niistä tekisin, lumikarpaloita, vanhoja jouluherkkuja. Ensimmäiset pyörittelin pikkujouluksi.


Mökkipaikkakunnalta löytyi liike, jossa on melkein mitä vaan. Paljon erilaisia narujakin. Tein sisalnarusta kranssin, vähän oikaisin, jatkoskohta on rusetin alla.


Poimin pihalta väärässä paikassa kasvaneen pikkuisen kuusen pikkujoulukuusekseni. Lumiset koristeet eivät säilyneet.

Kuistilla se sai valot.


Mökillä on vähän  ulkopistorasioita. Niissä onkin liiketunnistimella toimivia valaisimia. On mukavaa, kun valot syttyvät itsestään kun liikun pihalla, mutta vähemmän mukavaa, kun ne syttyvät silloin kun en ole ulkona. Jään miettimään, että kuka tai mikä siellä liikkuukaan. Paristot ovat käteviä, kun pistorasioita on sisälläkin vähän. Mutta havahduin miettimään jätteen määrää. Pitää käyttää enemmän oikeita kynttilöitä. Nykyään kysyn myyjältä tai tarkistan muuten, mistä aineesta kynttilät on tehty. En halua öljypohjaisia parafiinikynttilöitä. Valkoisissa ei ole turhia väriaineita.


Itsenäisyyspäivänä sentään sinivalkoista kynttilöissä.

Sähköyhtiö oli ilmoittanut, että linjoja raivataan. Sähkölinja tulee suon takaa mäelleni ja sieltä se jakaantuu kolmeen linjaan. Yksi menee rotkon yli toisen mäen sivuun siellä asuville, yksi tien yli vastakkaiselle mäelle ja yksi minulle. Olin järkyttynyt kun raivaus oli tehty. Muut linjat kuin pihalleni tuleva oli tyhjennetty kaikista puista, terhakoista kuusista ja myös pienistä taimista, jotka vuosikymmeniin eivät olisi sähköjohtoihin ulottuneet. Mutta on varmaan turhaa valittaa sähköyhtiölle mistään.  Nyt on havuja lähellä saatavilla runsaasti. Niinpä aloitin havukranssien tekemisen. Yksi lähti kotiin ikkunalle. Suvun perinteiset havukranssitalkoot peruuntuivat tänä vuonna osaltani niin kuin niin moni muukin asia. Toisen ripustin entisen eteisen oveen, jonka olen sijoittanut avoimen varaston oviaukon eteen.


 Löysin uuden piparkakkumuotin ja kokeilin myös uutta taikinareseptiä. Haastavia, varsinkin yhdessä ja lopulta päädyin uuteen yritykseen ja perinteiseen kaupan piparkakkutaikinaan. Himmelin tekemisenkin olen aloittanut. Näistä tutuista puuhista ja asioista alkaa joulutunnelma muodostua, vaikka maa on musta, lumet eivät ole pysyneet kuin hetken.


 Sarin puutarhan salaisen joulukukkareseptin innoittamana kaivoin syksymmällä pari kielon juurakkoa ruukkuihin. Nyt on aika tuoda ne lämpimään. Jännittävää, tuleeko niistä kukkivia kieloja. Miten omavaraisuusbloggaajat tänä vuonna valmistautuvat jouluun, sitä pääset kurkistamaan alla olevista linkeistä. #Suuntanaomavaraisuussarjaa luotsaavat Sari HTTPS://tsajut.fi ja Heikki HTTPS://korkeala.fi.

Vyöhyke 1

 Jovela

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat 

Harmaa torppa

Vyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia

Vyöhyke 4

Puutarhahetki

Korkeala

4 kommenttia:

 1. Lumikarpalot ovat niin hyviä <3

  Mukavaa vuoden viimeistä kuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää Joulun odotusta sinulle ja perheellesi. Kokeilin myös kuumaa kinuskia karpaloiden kanssa,hyvää sekin.

   Poista
 2. Lumikarpaloita! Ihana muistutus, kiitos! Juuri eilen katselin puolukoita pakastimessa ja pohdin osan käyttöä jouluna jälkiruoassa, mutta frostaus ei tullut mieleen! Kiitos siis vinkistä ja iloista jouluanalusaikaa sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulunodotusta myös Jovelaan. Puolukoita minäkin suunnittelen joulun jälkiruuaksi. Rahkaa tai kinuskia ja kermaa niiden kanssa.

   Poista