maanantai 2. lokakuuta 2023

Keräilyä

Keräsin siemeniä oman pihan kukista. Purkeissa on kuivumassa kehäkukan, unikkojen ja krassin siemeniä. Olkikukkani aloittivat kukinnan myöhään, kaikki nuput eivät taida ehtiä avautua. Lisään myöhemmin kukkia tai nuppuja kimppuuni, jossa pääosa on taatusti uusiutuvaa luonnonvaraa eli kastikeheinien kukintoja.


Akillean siemeniä kävin jo aikaisemmin ravistelemassa kukkavarsista paperipussiin. Päivänliljan siemenet rapisevat nyt helposti lasipurkkeihin. Sen itäminen ilmeisesti kestää, mutta kokeilen. Kuolanpioni sai huijattua minua. Edellisenä päivänä ei ollut merkkiäkään siitä, että siemenkodat avautuisivat. Ja seuraavana päivänä kaikki siemenet oli lingottu jonnekin. Voi vaan toivoa, että niistä lähtee kasvamaan uusia taimia lähistölle. Viime vuonna sain talteen muutaman siemenen, joista vielä ei ole mitään kasvanut. Otin vähän malvaakin kuivumaan, vaikka se on lisääntynyt itsestäänkin, pieniä taimia on kukkapenkissä. Sen ulkopuolella olleet taimet otin talteen ja istutin muualle.


Omavaraisbloggaajien yhtenä aiheena lokakuun ensimmäisen maanantain kirjoitukseksi on syyskylvöt. Kokeilin niitä viime syksynä ja jatkan niitä. En kylvä siemeniä enää rasioihin, vaan suoraan maahan. Kukkien, itsekerättyjen ja ostettujen, lisäksi kylvän porkkanaa.

Kukkasipulien istutus on sekin jonkinlaista syyskylvöä. Ensimmäiset sipulit olen jo ostanut. Niiden istuttamiseen on vielä liian lämmintä. Mutta on ollut sopiva lämmin ja kostea ilma muuhun istutukseen. Olen siirrellyt kasveja ja taimia ja nyt löysin pitkään etsimääni näsiää pihalleni. Pitää vaan keksiä taimille hyvät paikat.

#suuntanaomavaraisuus-postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). Alla linkit muiden teksteihin.

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma 

Jovela

Kasvuvyöhyke 2

Päivänpesän elämää 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Sarin puutarhat 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Harmaa torppa 

Villa Varmo 

Rakkautta ja maanantimia

Evil dressmaker 

Kasvuyöhyke 4

Puutarhahetki 

Mustikkamaitoa 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 

6 kommenttia:

 1. Leikko- ja kuivakukkaomavaraisuus olisi ihana <3
  Ihanan inspiroivan näköinen kimppu. Kunhan elämä vielä tasaantuu, niin aion panostaa enemmän kukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hassua kun kaupoissa myydään kuivakukkina ruohoja, joita vastaavia on tien varret täynnä.

   Poista
 2. Kukkia minäkin olen kylvänyt vuosi vuodelta yhä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat tuovat väriä ja iloa elämään, jossa viime vuosina on ollut niin paljon ikäviä asioita.

   Poista
 3. Unohdin viime vuonna kukkien siementen keräyksen ja se näkyi tämän vuoden kukkamäärissä.. Jospa ensi vuodeksi vaan ostan siemenet uusiksi ja aloitan alusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostosiemenistä kasvatus onnistuu paremminkin. Ja ostamalla taimia kukat saa nopeimmin.

   Poista