perjantai 28. tammikuuta 2022

Pelastettu ryijy

 Kun tyhjensin aittaa, jonka edelliset omistajat olivat nimenneet mummon aitaksi, paljoa ei ollut säästettävissä. Hiiret ja muut tuholaiset olivat pilanneet tekstiilit ja niihin oli piintynyt ummehtunut haju. Rullalla olevan maton, jota mielestäni ei koskaan ollut edes käytetty ja punaisen ryijyn vein grillikatokseen tuulettumaan. Matto on siellä edelleenkin istuinhirren pehmikkeenä. Ryijyä olin jo hakemassa jäteasemalle menevään kuormaan, mutta huomasin, että siinä oli ampiaisen pesä ja ryijy jäi riippumaan grillikatokseen. Siellä se oli parikin talvea. Sitten tutkin sitä. Linnut olivat nyppineet siitä lankoja pesiensä pehmikkeiksi, mutta mitään hajua siinä ei enää ollut. Siirsin sen seuraavaksi riippumaan puuvajaan. Sitten vuorossa oli lumipesu.


Ryijyn nimi on Pirkka ja sen on suunnitellut Laila Mikkonen joskus 1960- tai 70-luvulla. Kutojasta ei ole tietoa. Edellisten omistajien valokuvien joukosta löytyy kuva, jossa ryijy on seinällä. Joku arvokas tilaisuus kyseessä on, kun on pappikin paikalla. Seinällä on myös Valmetin kello, joka nyt on vierastalossa. Kuva on niin vanha, että tuskin kukaan henkilöitä tunnistaa, siksi uskallan sen ottaa mukaan.

Mietin pitkään, mihin ryijyn ripustaisin. Siitä puuttuu nukkaa ja reunat ovat hiukan rispaantuneet. Ryijy on myös suuri ja painaa paljon. Vierastaloon se tyylin perusteella kuuluu, mutta mihin siellä?

 Lopulta keksin ratkaisun. Yläkerran lattialla sen viat eivät näy.  6 kommenttia:

 1. Hienoa, että pystyit vielä pelastamaan ja hyödyntämään arvokkaan käsityön !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan käsitöitä varsinkin kun en itse osaa niitä tehdä. Minulla on kotona seinällä saman aikakauden ryijy.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Villa on loistava materiaali, se värit säilyvät ja se puhdistuu itsestään.

   Poista
 3. Hieno ryijy vaikka lattiallakin käytettynä. Minulla on myös ryijy mökillä olen saanut sen kaverilta. Nyt metsästän paria lisää.

  VastaaPoista
 4. Minulla on kotona saman aikakauden värikäs ryijy. Ryijyt tuntuvat taas kerran olevan muodissa. Minun ryijyn on kummitätini kutoma ja se pysyy seinällä, oli se muodissa tai ei.

  VastaaPoista