perjantai 21. tammikuuta 2022

Kaamos on ohi

 Aurinko on noussut Utsjoella ja kaamos on päättynyt. Pitkää aikaa aurinko ei siellä paista, mutta on sentään nähtävissä. Nyt päivät alkavat pidentyä vauhdilla. Iltapäivällä selviää ilman otsalamppua melkein viiteen saakka. Nuutin päivän tienoilla sammutin mökille vievän tien valot ja keräsin joulukoristeet säilöön. Ikkunalle joulutähden tilalle laitoin kasvivalon.


 Pelargoniat ovat alkaneet kasvaa ilman keinovaloakin. Kuistille menevät pienet, vielä taimet, isommat vanhat sekä nekin kaksi, jotka ovat kesällä pihalla. Kyllä niistäkin vielä jotain tulee, vaikka vaikeaa sitä nyt on uskoa. Juorunkin versot ovat pidentyneet.

Kasvivalo on sipulikukkia varten nopeuttamassa niiden kasvua. Toin syksyllä istutettuja ruukkuja vierastalosta lämpimämpään tupaan ja valoon. Toivottavasti mökille ei tule yllätysvieraita, kaikki eivät ymmärrä, miten tärkeää kukkien kasvatus on. Vierastalon lattian päällysteessä on pieni reikä ja sen kautta sisään oli tullut hiiriä. Ne ehtivät herkutella yhden ruukun tyhjäksi sipuleista ennen kuin tukin kolon ja toin syötäväksi myrkkyä. Sen ansiosta hiiret päätyivät polttotynnyriin. En pidä myrkyn käyttämisestä, mutta loukuissa eläimet voisivat jäädä kitumaan pitkäksikin aikaa.

Mitkähän kasvit kukkivat ensimmäisinä, narsissit, krookukset vai hyasintit? Veikkaan krookuksia. Näiden kukkimista joutuu vielä odottamaan, mutta onneksi kaupassa oli jo esikkoja. Tänä vuonna vuorossa on keltainen kukka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti