lauantai 7. marraskuuta 2020

Onko koolla väliä

Joitakin viikkoja sitten poikkesin pitkästä aikaa lähikaupungin torille. Etsin syyskukkia, muita kuin kanervia. Torilla oli yhdellä puutarhalla myyntikoju. Erikoisempia kukkia siellä ei ollut, mutta sipuleita oli ja millaisia sipuleita. Oli pakko sanoa ääneen, että ompa isoja sipuleita. Varsinkin krookuksen sipulit olivat komeita. 


Vertailukohtana jostain marketista ostamani pussin krookuksen sipulit. Puutarhuri kertoi, että he käyttävät itsekin samoja myynnissä olevia sipuleita. Oli tietysti pakko ostaa krookusten lisäksi helmililjojen  ja tulppaanien sipuleita. Ostin kymmenen sipulia, mutta kauppias lisäsi monta ylimääräistä pussiin.

Pihalla olevan ison kiven ympärillä on ilmeisesti ollut kukkapenkkejä koska kivillä on reunustettu alueita. Yhteen rajatuista alueista yritin tehdä kukkapenkin, mutta se epäonnistui. Vain lemmikit viihtyivät, nehän viihtyvät melkein missä vaan. Juhannusruusut näyttivät kituvan ja siirsin ne pois. Kiinanpioni oli kuolemassa ja sillekin hain uuden paikan. Kaivoin aluetta syvemmältä ja laajemmin. Mullan sisältä löytyi kaksi istutusastiaa. Olen ymmärtänyt, että astiat pitäisi nostaa ylös maasta kun niissä olevat sipulikukat ovat kukkineet. Lakastuneet kukat voi siirtää syrjään ja alueelle voi istuttaa jotain muuta. Nämä olivat jääneet maahan. Pesin astiat ja istutin niissä tulppaaneja. Verkkoja vielä päälle. Väitetään, etteivät myyrät näihin astioihin pysty.

Myynnissä oli myös amarylliksiä. En ostanut sipulia, vaan ja kasvavan kukan. Nyt olen tapojeni vastaisesti aloittanut jouluvalmistelut ennen joulukuuta.

Löysin grillikatoksesta ruostuneen peltiastian, jonka pohjassa oli reikiä. Paikkailin suurimmat reijät verkolla, kaivoin astialle kuopan ja istutin loput sipulit astiaan. Mukana on viimevuotisia sipuleita ja niistä kasvaneita pikkusipuleita. Multaa ja verkko vielä päälle. Keväällä nähdään, onko sipulien koolla väliä, mistä löytyvät parhaat kukat.

Viime vuonna sekoilin istutusten nimeämisen kanssa enkä muistanut, mitä missäkin ruukussa oli. Kehitin nyt koodijärjestelmän varastosta löytäneillä atrimilla. Haarukka merkitsee tulppaania, lusikka krookusta ja veitsi helmililjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti