perjantai 11. lokakuuta 2019

Tästä alkaa metsäpuutarha

Metsäpuutarhan perustaminen pitäisi aloittaa metsätyypin selvittämisellä. Se ei kuitenkaan ole helppoa. Alue, johon metsäpuutarhan perustan on tietenkin joskus ollut metsää, mutta se on raivattu pelloksi ja sitten taas metsitetty. Suolle johtavan ojan tienoilla ja muuallakin kasvaa isoja saniaisia. Avoimilla paikoilla on paljon muun muassa lillukkaa, metsäkurjenpolvea ja nuokkutalvikkia. Metsätyyppi voisi olla kuivaa lehtoa.  Siivosin metsäalueen rajalta oksakasat ja osan kannoista pois, niiden alta paljastui multavalta näyttävää maata ja ehdin hankkia sinne kaksi mustianhortensiaa. Hortensioita haluan ehdottomasti enemmänkin kun puutarhamyymälät taas avautuvat.




Siirsin alueelle myös saunan takaa löytämäni taimen, jota epäilen omenapuuksi ja pienen hevoskastanjan alun.



Lähelle marjapensaita, ison koivun juurelle istutin kuunliljat, jotka olivat kesän olleet ruukuissa mökin edessä. Osan jätin vielä ruukkuihin, jotta ne voi siirtää, jos paikka ei olekaan hyvä. Konnantatarta riitti useampaakin paikkaan.



Metsäpuutarhassa pitää myös olla näkymiä. Suon suuntaan, toisen tammen takana, jatkuvat saniaiset ja mäntyjen rungot. Sinne ei avoimempaa näkymää saa.


Toinen suunta on isompaa tammea kohti. Raivasin sille johtavalta alueelta rikkakasveiksi luokittelemani kasvit. Niihin luen myös ruohot etenkin kastikkaat. Jatkoin raivausta tammeen saakka, mutta ei näkymästä kovin hyvää tullut.


Raivaus jatkui saunan taakse. Olin pyytänyt apumiestä kaatamaan huonokuntoisen lepän sieltä, kun se oli vielä kallellaan saunan suuntaan. Mutta en ehtinyt tehdä mitään ennen kuin hän iski moottorisahan isoon leppään, joka hänen mielestään oli kaatumassa saunan päälle. Pelkäsin tammen puolesta ja se sidottiinkin kiinni koivuun eikä se kaatuessaan vahingoittanut tammea. Lisää puita kaatui ja niin tuli saunantausta siivottua.


Nyt on aika siirtyä suunnittelemaan ja jättää alue odottamaan kevättä.

2 kommenttia:

  1. Nuo hortensiathan sopivat varmasti todella hyvin myös metsäpuutarhaan, meilläkin on niitä pihalla kai luonnostaan. Teimme juuri miehen kanssa projektia viime viikonloppuna, että vedimme moottorisahalla vähän siistimmäksi muutamaa puuta ja kantoa, niin sai vähän lisää avaruutta. Hauskan näköinen tuo teidän metsämökkinne ja mielestäni ei ehkä sopisikaan mikään todella hieno ja viimeisenpäälle laitettu puutarha.

    VastaaPoista
  2. Hyvä, jos hortensiat mielestäsi sopivat pihaani. Minulla on paha tapa ostella kauniita kasveja kun niitä näen. Yritän nyt harkita, mitä pihalle ja metsäpuutarhaan istutan. Ja lähteä oman pihan ja metsän taimista, kuten saniaisista. Syreenin taimiakin on paljon ja ehkä esim. katajaa voisi siirtää.

    VastaaPoista