lauantai 3. elokuuta 2019

Metsän eläinten ehdoilla

Metsän eläimet kuuluvat mökin elämään. Näätä, jänikset ja ötökät Mökkini ympäristö on vuosia ollut eläinten valtakuntaa ja niiden mielestä minä olen tunkeutuja. Ajattelin laittaa otsikoksi Luonnon armoilla, mutta kun ostaa metsämökin, on sopeuduttava siihen, että myös eläimillä on oikeus oleskella sen kulmilla. Vierastalon nurkalla oleva koristeankka ei miellytä metsän eläimiä. Se oli jatkuvasti kaadettu maahan ja mielestäni sen selkää on jyrsitty. Vieressä olevalta nallelta oli  varastettu toinen silmä. Varasilmiä onneksi löytyy.


Pahinta on ollut se, kun vierastalon peltikaton alla joku liikkui, sihisi ja raapi kattoa. Epäilin ensin oravaa, mutta ääntely ei ollut oravan. Talon alta joku repi eristeitä. Löysin netistä vinkin ja jätin matkaradion päälle. Muutama päivä klassista musiikkia kovaa ja vintti hiljeni hetkeksi. Olin pari päivää poissa ja radio hiljaisena ja taas oli ankka kaadettu. Lisäksi talon alta oli taas revitty villaa. Sen alta kurkki uteliaana pitkäkuonoinen tummanruskea eläin, näätä!

Nettiselailun perusteella oli ryhdyttävä tositoimiin ettei kattoa tai lattiaa tarvitsisi uusia. Ensin tietysti taas radio päälle ja ruiskuttelin teatreetä sokkeliin. Kylän markkinoilla keskustelin parinkin ihmisen kanssa näädästä. Toinen kannatti loukuttamista, toinen verkottamista. En halua tappaa eläimiä, siksi vierastalon alaosa on nyt verkotettu. 30 metriä teräsverkkoa ja melkein koko laatikko (250 kpl) ruuveja siihen meni. Ja räystäät pitää vielä verkottaa.


Wuderbaum on netin mukaan myös tehokas villieläinten karkoittaja. Eri tuoksuja on nyt rakennusten seinillä. Niiden tuoksuja tekisi minunkin mieleni paeta.


Joku toinen elän tuhoaa taimikasvatukseni. Jäljelle ei jätetä mitään.


Krassien ja herneiden lehdet ovat täynnä reikiä. Löysin kotoa jääkaapista vanhentuneen oluttölkin ja tein etana-ansan. Etanoita en kyllä ole montaa nähnyt. Joku muu ötökkä lehdet taitaa syödä.


Riippuorvokki oli parissa päivässä syöty kokonaan, jäljellä oli vain lehtien ja kukkien tynkiä. Mutta se kasvoi uudelleen muovipurkin suojassa ja on nyt turvassa vierastalon ikkunasyvennyksessä.


Kylän taimienvaihtotapahtumasta ostamastani pikkusydämestä hävisivät kukat. Se on nyt vierastalon toisessa ikkunasyvennyksessä vanhassa naulalaatikossa.


Kruunuvuokot ovat olleet jatkuvasti tuhon kohteena. Muovipurkkien alla sain ne kasvamaan. Mutta kukat eivät suojaan mahtuneet ja ne oli hävitetty perinpohjin. Jatkossa on parasta tyytyä luonnonkukkiin tai vanhoihin perennoihin tai pahanmakuisiin kasveihin. Myrkylliset sormustinkukat ovat saaneet olla rauhassa metsän eläimiltä. Mansikat häviävät heti kun ne kypsyvät. Perunat sentään on jätetty rauhaan.

katkottu kruunuvuokko

Riistakameraan oli jäänyt kuva kurjesta pihallani, mutta tämä pieni tuholainen jäi kiinni itse teossa. Aika lähelle pääsin, mutta sitten jäniksen poikanen loikki pakoon.

pikkuinen jänis pihalla

Ei elämä metsässä pelkkää taistelua ole. Ensimmäiset kanttarellit poimin kätevästi pihapolun varrelta.

Ensimmäiset kanttarellit pihalla

2 kommenttia:

  1. Teräsverkkoa voisi itsekin laittaa katon rajaan. Kun luulen, että meillä oravat katon alta jyrsii. Emme myöskään halua kattoa uusia, siinä olisi liikaa hommaa ja rahan menoa. https://www.mkraudoitus.fi/raudoitteet/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläimet voivat saada aikaan suuria vahinkoja. Verkon laittaminen räystään alle oli todella hankalaa enkä sitä kaikkialle jaksanut kiinnittää. Toivottavasti näädät tai oravat pysyvät silti poissa katon alta.

      Poista