lauantai 31. elokuuta 2019

Talonpojanpunainen vierasaitta

Aittarakennuksen toinen nukkumapaikka oli sisustettu talonpojanpunaisin kalustein. Samaa sävyä oli myös lattiassa. Valkoinen keventää tumman aitan tunnelmaa. Aittarakennuksen toisen pään hirsisen aitan edellinen sisustaja on rakastanut punaista väriä. Ehkä tämä on perinneväri talonpojanpunainen, mutta ei silti kaikkea olisi tarvinnut sillä maalata. Punaisia olivat puusohva, pöytä, tuolit ja lattia. Ja jopa rukki oli maalattu osittain punaiseksi. Kuitenkin aitta oli avaimen nimilapun perusteella omistajaperheen pojan aitta. Ainakin se oli täynnä hänen harrastevälineitään. Vein punaiseksi maalatun keittiöpöydän varastoon ja toin muualta löytämäni ja valkoiseksi maalaamani  pyöreän pöydän tilalle.




Seinälle riippuu entisten omistajien riippukeinu muistuttamassa, että täällä voisi rennostikin ottaa. Ehkä joskus kun laiminlyönnit on korjattu. Aitta on ilmeisesti ollut vilja-aitta ainakin joskus. Seiniin on tehty kolot viljasäiliötä varten. Se on sijainnut joskus jossain muualla, sen hirsiä on siirretty, koska ne on numeroitu. Aitan kunnostuksen olin aloittanut jo edellisenä kesänä kun tyhjensin sitä tavarasta ja eläinten jätöksistä. Lattialle oli laitettu kokolattiamatto ja sen revin pois. Eläimet olivat jyrsineet kulkuaukkoja nurkkiin. Laitoin lattianrajaan verkkoja ja hioin lattiasta kokolattiamaton liiman ja muun irtoavan aineen pois. Lakkasin sen vanhan parkettilakkapurkin lopulla. Se ei ollut hyvä ratkaisu, mutta matot saavat toistaiseksi peittää  lattian. Lattiassa on todella leveitä lankkuja ja päätykolmioissa leveitä hirsiä. Tänne en halua uutta lattiaa vaan haluan säilyttää vanhan. Lattian alla ei ole koolinkeja, vaan lattialankkujen päät on viistottu ja työnnetty seinähirsien väliin. 



 Tummia seiniä yritin keventää valkoisilla verhoilla,  muilla tekstiileillä ja kalusteilla.


Puiset lestit löytyivät aitasta. Hieno ja kapea jalka on ollut hänellä, jolle näillä on kenkiä valmistettu. Puinen laatta on toiminut ilmeisesti postin lähetelappuna. Talon isäntä on lähettänyt viljaa Sysmään.



Laitoin vanhat valokuvat, jotka ehkä esittävät tilan ensimmäisiä asukkaita, hyllylle. Sieltä menneisyyden hahmot voivat tarkastella nykymenoa.


Sivupöydän, jonka joku harrastelija on tehnyt, löysin entisestä mökistä. Kunnostin sitä, mutta sieltä se ei löytänyt paikkaa, vaan se oli vuosia ulkovarastossa. Jouduin hiukan parantelemaan sitä kalkkimaalilla, mutta nyt sillä on paikka. Seinistä pitäisi mm. irrottaa vanhat nastat ja naulat, mutta aitta on nyt siinä kunnossa, että sen voin jättää ja ryhtyä tekemään sitä, mitä tänä kesä piti tehdä eli kunnostamaan mökin ikkunoita sisäpuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti