maanantai 26. elokuuta 2019

Tämä on metsäviljelyä

Metsäviljelyksi kutsutaan tätä kun hyötykasveja istutetaan metsään. Minun marjapensaani kasvavat saniaisten seassa. Ruotsalaisesta puutarhaohjelmasta, lempiohjelmastani Puutarhakausi, sain nimen sille, mitä mökillä puuhastelen. Se on metsäviljelyä. Alue, jota kutsun puutarhaksi, oli kaksi vuotta sitten metsävadelmia kasvava ryteikkö. Siellä oli vaikeaa kulkea kantojen ja maahan jätettyjen oksien seassa. Mutta huomasin siellä olevan myös viinimarjapensaita ja karviaisia. Nyt olen siistinyt aluetta, mutta edelleen viinimarja- ja karviaismarjapensaat kasvavat satunnaisessa järjestyksessä saniaisten seassa. Saniaiset tuovat puutarhaan viidakkotunnelmaa.

saniaisia


Ohjelmassa metsään istutettiin hyötykasveja. Minulla on metsässä valmiina karanneita pensaita. Kauemmas ehtineet karviaiskarkulaiset paljastuvat, kun marjat kypsyvät. Metsäretkellä voi poimia satoa.


Raparperikin viihtyy saniaisen seurassa.


Isompia raparpereja on metsän reunassa.


Yksi karviainen kasvaa kuusen kyljessä saunan nurkalla.


Punaiset viinimarjat häviävät heti kun ne kypsyvät. Karviaisia saan minäkin napsia pensaista.
Punaherukkaa kasvaa metsän puolellakin runsaasti, ilmeisesti lintujen levittämänä.


Istutin puutarhaani kaksi puutarhavadelmaa. Nyt en tiedä, mitkä vadelman versoista ovat niiden, mitkä metsävadelmien. Marjasta vadelmat erottaisi. Mutta kauaa eivät marjat pysy pensaassa, joku ne nappaa nokkaansa.


Leikkasin oksia mustaviinimarjapensaasta. Jos oksat juurtuvat niin kuin ne ainakin keväällä tekevät, istutan ne metsän puolelle.


Ohjelman innoittamana istutin metsään ruohosipulia. Se ei ole kelvannut eläimille. Ja  oregano tuskin kelpaa sekään. Kukista nämä kasvit erottaa metsän kasveista. Jos en muuten muista, mihin ne istutin.


2 kommenttia:

  1. Puutarhakausi on tosi inspiroiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kerta joku idea innostaa kokeilemaan. Lisäksi aloitin itsekin autioina olleesta pihasta ja mökistä.

      Poista