tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kasvukausi alkoi

Kasvukausi alkoi, lumikellot nousevat maasta lumesta välittämättä. Narsissit kasvavat ja jouluruusut sain esiin sulattamalla lunta niiden päältä. Aloin jo hermostua, kun lumet sulavat niin hitaasti. Ripottelin kaikki löytämäni tuhkat mökin eteläpuolen kukkapenkkiin, jolle varsinaisten lumien päälle tulivat vielä lumet peltikatolta. Tuhkan oli tarkoitus sulattaa lunta kun aurinko tarttuisi siihen, mutta sen päälle tulikin sitten yhtenä yönä vajaa 10 senttiä uutta lunta. Päätin avustaa luontoäitiä. Jouluruusut sain esiin kaatamalla kastelukannukaupalla vettä niiden päällä olevan jään ja siihen juuttuneiden havujen päälle. Ja heti vapauduttuaan ne avasivat kukkansa.


Olen miettinyt, miten turhaantuneita lumikellot ovat, kun olisi niiden aika kukkia, mutta päällä on 20-30 senttiä lunta. Missä lumikerros on ohuempi, niitä onkin puskenut esiin. Lapioin varovasti lunta pois, ja siellä niitä on lisää, lumen alla, valmiina kukkimaan. Lumitöitä ei joka vuosi olekaan huhtikuussa.



Lapioin lunta pois kukkapenkinkin päältä eikä sitten mennytkään kuin pari päivää, kun narsissin alut nousivat maasta. Ainakin osa sormustinkukistakin on selvinnyt talvesta.



Krookuksenalkujakin näkyy jo lumettomilla paikoilla. Kevätesikot näyttivät aloittavan kasvuaan, mutta sitten ne olikin tuhottu. Jänikset ovat oppineet ruokailemaan pihallani ja nyt sitten kaikki kelpaa. Vierastalon edustan kukkapenkissä ei ollut vielä muuta elävää kuin kohmeinen, häntänsä menettänyt sisilisko.


Sisällä ensimmäiset kylvökset, ruiskaunokit, ovat jo itäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti