maanantai 4. joulukuuta 2023

Talvi tuli

Kovat pakkaset ovat jatkuneet ja lunta tulee hiljalleen melkein joka päivä. Tällä kertaa talvi tuli pysyäkseen. Kaunista toki on, mutta työtä lumi teettää. Onneksi lumi on kevyttä pakkaslunta.

Lunta on jo runsaasti, mutta vielä olen jaksanut kolata tien mäelle ja pihapolut. Jos lunta vielä tulee paljon, on aika pyytää naapuri apuun vanhan Valmettinsa ja lumilingon kanssa. 

Naapurin kanssa meillä on paljon yhteistyötä. Puita kuljetamme ja teemme yhdessä ja minä haravoin hänen pihansa, jota taitaa olla melkein hehtaari, siltä ainakin tuntuu. Tänä vuonna talvi alkoi niin aikaisin, että haravointi jäi kesken. Eivätkä tammen lehdet vielä ole pudonneetkaan. Sanotaan, ettei pidä haravoida kun madot syövät lehdet. Tämän tammen, joka on ilmeisesti Kanadan tammi, lehdet ovat kuin nahkaa eivätkä ne haravoimatta häviä.

Omavaraisbloggaajien yhtenä aiheena joulukuussa on yhteistyö. Naapuri, apumies, on auttanut minua paljon, hän on muun muassa tehnyt uudet lattiat saunan takkahuoneeseen ja mummon aittaan. Ne hän halusi tehdä kun itse olin poissa pomottamasta. Tänä vuonna maalasimme yhdessä hänen eteisensä sisältä. Minä, joka näpertelen, maalasin ikkunat ja seiniä. Hän, joka roiskii maalia, lattian.

Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi) koordinoivat #suuntanaomavaraisuus -postauksia. Ryhmäläiset kirjoittavat joko omasta omavaraisesta elämästään tai kuukauden aiheista. Joulukuun muita aiheita ovat joululahjat ja ostokset, jotka ovat lisänneet omavaraisuutta.

Omalle omavaraisuudelleni on kasvihuone ollut merkittävä tekijä. Tomaatteja riitti pitkään ja kasvihuonekurkutkin tuottivat satoa. Kasvihuoneenkin kokosimme ja pystytimme yhdessä naapurin kanssa. Hänen vaatimuksestaan perustuksista tuli tosi vahvat. Siihen vaatimukseen en suostunut, että takana oleva pihlaja olisi pitänyt kaataa. Ravistelen siitä lumet samalla kun tiputan ne kasvihuoneen katolta.

Minä en tee joululahjoja, mutta yritän hankinnoilla tukea paikallisia tekijöitä. Tänä vuonna olen ostanut mm. mökkipaikkakunnalla valmistettuja saippuoita ja lintuhoitolan kalenterin.

Lämmitän saunaani vain kesällä, koska pääsen naapurin luo saunomaan silloin kun hän sen lämmittää. 

Naapuri kiukuttelee, kun ruokin lintuja hänen pihallaan. Tulee kuulemma hiiriä syömään maahan pudonnutta ruokaa. Nyt laitoin rasvapökkylän myös metsään tien varteen lähelle mökkiäni. Yksi tiainen on jo löytänyt ruokapaikan.


7 kommenttia:

  1. Tuli niin rauhaisa ja lämmin olo tästä kirjoituksestasi, mukavaa rinnakkaineloa naapurin kanssa. Meillä ruokitaan talvisin lintuja paljon, koska niitä on mukava katsella, tippuuhan niitä jyviä hiirillekin, mutta siksi on kissoja! Mukavaa loppuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin ruokinnan tänä vonna myöhään ja lintuja on ollut vähän. Naapurikin tuntuu kaipaavan lintuja....Yksi närhi kävi, se on todella kaunis lintu.

      Poista
  2. Teillä on ihanan kuuloinen pieni yhteisö siellä <3
    Yhdessä tekemällä saa nopeammin ja hauskemmin asioita aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan päästään yhteisymmärrykseen siitä miten asiat tehdään.

      Poista
  3. Onpa teillä jouheva suhde naapurin kanssa! Aivan ihana, ettei aina vaan myötäillä. Rauhaisaa Joulua!

    VastaaPoista
  4. Onpa teillä jouheva suhde naapurin kanssa. Ihana että puhutaan suoraan, eikä aina myötäillä. Rauhaisaa Joulun aikaa!

    VastaaPoista
  5. Hyvät naapurit ovat kyllä kullanarvoisia ja vastavuoroinen naapuriapu on pelastus monessa pulmassa. Eivätköhän ne muutkin linnutkin sen ruokapaikan pian löydä. Meillä aloitettiin ruokinta myös melko myöhään tänä vuonna. Sen huomaa tosiaan lintujen määrässä.

    VastaaPoista