perjantai 22. joulukuuta 2023

Kukat kuuluvat jouluun

 Hyasintit ovat vanhoja joulukukkia, ne ovat ensimmäisiä kukkia, joita on talvella pidetty sisällä. Niitä oli Ranskassa jo 1700-luvulla, 1800-luvun alkupuolella niitä alettiin tuoda Suomeen. Hyasintteja hyödettiin lasiastioissa ikkunalaudalla. Nämä ovat melkein valmiita ja avautuvat varmaan jouluksi.


Kielo on myös vanha joulukukka. Koska on vaikeaa erottaa, mistä silmuista tulee kukkia ja mistä tulee lehtiä, otin aika monta juurakkoa ruukkuun. Ne olivat ensin ulkona, sitten sisällä pimeässä. Otin ne valoon Lucian päivänä.

Nopeasti ne kasvoivat ja aloittivat kukinnan.

Pihan jouluruusut eivät voineet hyvin, yksi kukki hyvin aikaisin syksyllä ja muissa oli vain vähän  nuppuja. Toivottavasti saan tämän yksilön säilymään kevääseen. Istutan sen sitten pihalle täydennykseksi.

Pieniä sipulitulppaaneja kyselin kukkakaupasta jo aikaisemmin. Ne tulevat myöhemmin, lähempänä joulua, sanottiin siellä. Sitten onnistuin menemään kauppaan oikeaan aikaan. Vanha pajukori on löytynyt mökiltä.

Löysin mökiltä myös vanhan, huonokuntoisen aapisen, johon lapset olivat piirrelleet ja kirjoitelleet. Viimeisellä sivulla on runo jouluun.

Minulle joulu tulee näistä kukista, kynttilöistä ja muista valoista. Pimein aika on kohta ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti