sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Varhainen talvi

Lokakuun loppupuolella oli melkein 10 astetta pakkasta. Talvi tuntui alkavan tosi varhain. Joka tapauksessa oli kiireesti lähdettävä hakemaan tarvikkeita metsästä. Pikkukuusia pihalta, sammalta metsästä ja kuisti sai talvisen ilmeen. Ajastimella toimivat tuikut tuovat hiukan valoisuutta tilaan niin en kompastu pimeällä mökkiin tullessani ennen kuin ehdin sytyttää valon sisäoven pielestä.
Kaikki tuntui olevan jäässä. Vaikka puissa oli vielä vihreyttä ja ruskan kirkkaita värejä. Sitten tuli luntakin. Tuntui oudolta kun se päällysti puiden  lehtiä.

Oli aloitettava lumityöt. Yleensä marraskuun alkupuolella on vielä haravointi käynnissä. Puista ja pensaista putoili lehtiä ja kun ilma lämpeni, valuivat lumet alas katoilta.

Syyskylvöni olivat odottaneet ilmojen kylmenemistä. Nyt maa oli jäässä. Kylvin siemenet sen pinnalle ja toin pulkalla multaa niiden päälle. Lunta oli niin paljon, ettei kottikärry olisi siinä kulkenut. Pulkka kulki hienosti.


Se talvi oli varhainen, mutta lyhyt. Lämpötila nousi melkein kymmeneen plusasteeseen. Se ja päiviä jatkuneet sateet hävittivät lumet ja nyt on pihapolku haravoitu. Se on valmiina seuraavaan talven aloitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti