lauantai 18. marraskuuta 2023

Isoisän lamput

Lähikaupungin museossa on näyttely Kun isoisä lampun osti. Se kertoo eri aikakausien valaisimista, kustavilaisen ajan peililampeteista ja kristallikruunuista, 1800-luvun lopun öljylampuista ja nykyaikaa edustavista Sectio Designin koivusta valmistetuista valaisimista. Olen ihastunut öljylamppuihin, vaikka en niitä uskalla sytyttää. Näyttelyn lamput ovat jotain aivan muuta kuin minun lamppuni.
Vaikka nämä ovat kovin koristeellisia, ovat ne tehdasvalmisteisia, saksalaisia tai ranskalaisia.


Minulla oli aiemmin pari öljylamppua ja tästä mökistä niitä löytyi lisää. Sähköt on mökkiin saatu vasta joskus 80-luvulla. Ja sähköistys on edelliseltä omistajalta, sähkömieheltä, jäänyt kesken esim. vierastalon yläkerran osalta.


Pimeässä yläkerrassa ei saanut hyvää kuvaa, alla lamput kesäisissä tunnelmissa.


Kertaustyyliset hyvin koristeelliset öljylamput on näyttelyyn lainattu Heikki Björkblomilta. Lainasin kuvan  Alajärven Sanomien hänestä kertovasta jutusta, sillä hänellä on kädessä samanlainen lamppu kuin mitä minullakin on. Kyseessä on hänen ensimmäinen öljylamppunsa. Lamppuja oli hänen mukaansa ennen helppo ostaa maalaistalojen aitoista ja navetoista, jonne ne oli siirretty kun taloon oli saatu sähköt. Emännät eivät pitäneet öljylampuista kun ne nokesivat sisätilat.

 

Valolähteenä minulla on tässä led-kynttilä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti