perjantai 25. elokuuta 2023

Metsäpuutarhat

Yritin perustaa metsänreunaan metsäpuutarhan kahteen paikkaan, joissa poisvietyjen risukasojen alta oli tullut esiin paljasta maata. Kylvin niihin siemensekoituksia, joista olisi pitänyt lähteä kasvamaan metsäpuutarhaan sopivia perennoja. Toisen paikan ovat lillukat vallanneet. Kylvetyistä kasveista ei lähtenyt mikään kasvamaan ja istuttamani pikkunarsissit ovat vähitellen häviämässä, mutta valkovuokot lähtivät keväällä leviämään. Ja reunalle istuttamani kuunliljat voivat hyvin.


Ostin tänä vuonna yhden uudenkin kuunliljan.

Toisella alueella toinen Mustialan hortensia kukkii. 

Täällä lähtivät kasvamaan sinilatvat ja akilleat. Ne lisääntyvät ja voimistuvat vähitellen. Alueen reunalle on saniaisten lisäksi ilmestynyt mesiangervoa. Pienestä omenapuusta pitää leikata toinen runko pois, jotta se vahvistuu.

Istutin alueella paljon narsisseja ja tulppaaneja. Joitakin narsisseja keväällä vielä kukki yhdessä kevätesikkojen kanssa.


Huomasin nyt, että kevätesikot ovat alkaneet levitä, maasta löytyy pikkutaimia.


Tällä alueella on muutama sinivuokko, niitä on ympäristössäkin ja valkovuokkoja istutin tännekin.  Alueet saavat nyt kasvaa ja kehittyä niin kuin niille luonnollista on. 

2 kommenttia:

  1. Ihana idea tuo metsäpuutarha. Meillä olisi tarkoitus keskittyä mökillä myös puutarhan rakentamiseen enemmän. Olemmekin etsimässä lähialueelta yritystä, jonka toimialaa on puutarhapalvelut, koska pihan puita ja pensaita täytyy myös leikata ja siitä meillä itsellämme ei ole kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin oppaakseni kirjan Suomalainen metsäpuutarha. Tärkeintä on kai huomioida luonto- tai metsätyyppi ja hyödyntää myös luonnonkasveja. Minulla ei ole niin arvokkaita kasveja, etten uskaltaisi itse niitä leikata.

      Poista