maanantai 3. huhtikuuta 2023

Merkkejä keväästä

 Lämpimän jakson aikana kun yölläkin oli plusasteita ja välillä satoi vettä, sulaneet paikat vierastalon ja mökin edessä laajenivat vauhdilla. Kyykin vierastalon edessä ja yritin löytää maasta krookusten alkuja. Muistaakseni istutin niitä seinän viereen. Niitä ei näkynyt, mutta yhtäkkiä jään sisältä oli noussut lumikelloja. Kevään ensimmäiset kukat.

Seuraavaksi kasvua löytyi viime kesän kasvatussäkeistä, jotka olivat telineen alla muovin suojassa. Narsisseja sieltä nousee. Muitakin sipuleja istutin säkkeihin, mutta niistä on jäljellä vain sipulien kuoria. Muovin lisäksi olisi pitänyt laittaa verkkoa istutusten päälle.

Kaivoin myös pumpun vesiletkun lumen alta esiin, mutten vielä kokeillut, toimiiko porakaivo. Omavaraisbloggaajien huhtikuun aiheina on mm. puhdas vesi. En talvella ole käyttänyt pumppua, vaan olen tuonut vettä naapurista. Joka kevät jännityksellä kokeilen, toimiiko pumppu. Yli 100 metrin syvyydestä tuleva vesi on aluksi ruskeaa ja siinä on rikkivedyn hajua. Sain tarjouksen toimenpiteistä hajun poistamiseksi, mutta tarjous oli liian kallis. Teetin vain analyysin vedestä ja se täyttää talousveden laatuvaatimukset ja se riittää minulla. Haju ja väri häviävät kun riittävästi laskee vettä. Toki tunnen huonoa omaatuntoa vettä tuhlatessa kun vielä tiedän, että vastapäisen mäen rengaskaivo kuivuu kuumina kesinä. Olen sen asukkaille sanonut, että kaivostani voi hakea vettä ja sitä he myös ovat tehneet. Nyt takatalvi toi lunta ja vesiletku on taas piilossa, samoin tie saunalle, jossa pistorasia pumpulle on.

 

Olin jo levittänyt tuhkaa pihalle lannoitteeksi ja lumen sulamisen edistämiseksi. Tuhkaa tulee uunien ja hellan lisäksi polttavasta vessasta. Se ei vettä tarvitse. Onhan metsän reunassa huusikin sen varalle, jos sähköä ei ole.

 

Lämpimän sään aikana lumet tulivat alas katoilta. Alun perin rakennuksissa on ollut pärekatot. Edelliset omistajat ovat laittaneet niihin peltikatot. Se merkitsee sitä, että lumet putoavat kulkureiteille mökin edessä ja takana ja aitan, saunan ja puuvajan ovien eteen. Tikkaat olivat seinustalla lumien pudottamista varten, mutta tulossa ollut kevät hoiti asian.

Poistin lumet kasvilavojen päältä ja kaivoin maasta sinne upottamiani ruukkuja. Vaihtelevat säät, sulamisen ja jäätymisen vuorottelu, on saanut kasvilavojen mullat jäätymään kivikoviksi. Rautakangella sain ruukkuja irti. Siirsin niitä kasvihuoneeseen ja sisälle. Yhdessä ruukussa oli lumikelloja. Laitoin niitä muihin astioihin. Nyt lumikelloja kukkii vain mökissä, ulkona ne ovat paksun lumikerroksen alla. Vaikka olisi niiden aika ja pihan pitäisi olla suurelta osin lumeton. Ilmaston muuttuminen on selvää, talvet ovat sateisia eli runsaslumisia ja kesät kuumia ja kuivia.

Itse kasvattamieni pikkunarsissien kukinta alkoi samaan aikaan kun niitä tuli kauppoihin. Sipulikukille lumipallo on hyvä kestokasteluväline. Kesällä kerään sadevettä varsinkin kasvihuoneen luona. Se on kaukana porakaivosta eikä vesiletku riitä sinne saakka.

Lisätietoja #suuntanaomavaraisuus-bloggaajista löytyy täältä: https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja. Kirjoituksia julkaistaan joka kuukausi sen ensimmäisenä maanantaina. Kirjoittajat kertovat omista tekemisistään ja kunkin kuukauden aiheista. Sarjaa luotsaavat Satu  https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi. Linkit kirjoituksiin alla.

Kasvuvyöhyke 1


Apilankukka

Jovela

Maijalassa

Kakskulma

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

Päiväpesän elämää

Urban farming

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia

Evil Dressmaker

Villa Varmo

Harmaa torppa

Caramellia

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

7 kommenttia:

 1. Lumikellosi ovat heränneet varsin varhain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ne ovat lumen alla valmiina kukkimaan kun maa paljastuu.

   Poista
 2. Meillä on vastaavat määrät lunta, mikä on toisaalta hyvä. Viikonloppuna oli aikamoiset yöpakkaset ja lumi suojasi herkkiä kasveja.

  Vielä menee aikaa, ennen kuin pääsen ottamaan vastaavia kukkakuvia. Näistä aistii jo kevään :)

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
 3. Kommentoin äsken, mutta kadotin kommentin. Oli ihana lukea kuulumisia :)

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kommentti kadonnut. Kiitos siitä.
   Viimeisimmät 20 senttiä lunta sulavat nopeasti kun aurinko paistaa, mutta yöpakkaset tosiaan hidastavat muuta sulamista. Eipä ole pölyä niinkuin kaupungissa.

   Poista
 4. Meillä vielä paaaljon lunta! Mutta se sulaa nopsaan pois, kun sen aika on.

  VastaaPoista
 5. Mullakin näkyy jo maa kasvimaalla tuhkan levityksen ansiosta :)

  VastaaPoista