maanantai 5. joulukuuta 2022

Lähiruokaa

 Kuivakukkia ja kyläyhdistyksen vohveleita.

 

Omavaraisbloggaajien joulukuun aiheena on, mikä vuoden aikana on ilahduttanut. Minä olen kehno omavaraistelija, mutta muut omavaraiset ilahduttivat. Olin odella iloinen, kun kylän entisellä koululla järjestettiin lähituottajat tutuksi- tilaisuus. Paikalla oli useita tuottajia ja monipuolisesti  hienoja tuotteita ja kävijöitäkin riitti. Kyläyhdistys oli taas ahkeroinut, vohveleiden lisäksi ulkona oli tarjolla makkaraa. Mukaan lähti kuivakukkien lisäksi hunajaa itselle ja lahjaksi, lihatuotteita, karitsan ja ylämaankarjan lihaa ja leipää.

Ostin myös perunoita, kunnollisia multaperunoita.

 Omat perunat olivat juuri loppuneet. Perunanviljely oli tämän vuoden huippu omassa omavaraisuudessani. Laajennetulla perunamaalla riitti satoa. Siemenperunoita oli jäänyt yli ja laitoin niitä alueelle, joka joskus on ollut peltoa. Sitten se on metsitetty ja nyt siltä oli kaadettu isoja koivuja. Niistä jäi ruma kasa isoja oksia. Se poltettiin ja kaivoin siemenperunoita tuhkaan ja sen alla olevaan multaan. Kunnon kaskiviljelyn tapaan. Meni aika pitkälle syksyyn ennen kuin lähdin tutkimaan satoa. Ja se oli huikea. Perunoita oli useassa kerroksessa, päällä todella isoja ja alempana pienempiä. Ja kaikki kauniita ja virheettömiä. Annoin perunoita kävijöille, kun varastointi on ongelma.

   

Vielä yksi omavarainen ilahdutti minua. Kotitalon porrashuonetta entisöidään ja sovittelin maalarin, naisen, kanssa aikoja, jolloin oveni piti saada auki hänen työtään varten. Kun ovi oli saatu maalattua, toi hän minulle kananmunia. Olin ihmeissäni. ”Minulla on kanoja” sanoi hän. 

Linkit juttuihin omavaraisten tähtihetkistä alla.

Kasvuvyöhyke 1

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Evildressmaker

Rakkautta ja maanantimia

Villavarmo

Caramellia

Majalevon pientila

Kasvuvyöhyke 4

  Puutarhahetki

Kasvuvyöhyke 

Korpitalo  


9 kommenttia:

 1. Minua olisi kiinnostanut, mikä kylä ja mikä kyläyhdistys on kyseessä, kun itse olen Hämeen kylät -aktiivi.

  VastaaPoista
 2. Onpa ollut ihana tapahtuma! Tuollainen pitäisi olla joka kylässä.

  VastaaPoista
 3. Mukavalta kuullostava tapahtuma. ps. Vaihdoin koneeseeni Norton virustorjunta ohjelman ja nyt sinun sivun kohdalla tuli tällainen varoitus... Olin kuitenkin rohkea ja klikkasin sisään :) "https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/12/lahiruokaa.html
  Norton-luokitus:
  Varoitus
  Tämä on tunnettu vaarallinen sivusto. Sivun käyttöä EI suositella.

  VastaaPoista
 4. Hieno tapahtuma ja kivoja löytöjä tapahtumasta. Tosiaankin tällaisia pitäisi järjestää joka kylällä, kuten Harmaan torpan emäntäkin totesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että kylän aktiivisuus on kiinni parista ihmisestä, jotka jaksavat touhuta ja innostaa muita. Kun tällaista toimintaa tuettaisiin, elämän laatu maaseudulla paranisi.

   Poista
 5. Voi hurja, eivät sivuni ennen ole olleet vaarallisia. Tosin blogger on ihmeellisin työkalu jonka olen kokenut, ehkä siltä voi odottaa tällaistakin. Kiitos kun uskalsit tutustua postaukseen

  VastaaPoista