perjantai 4. syyskuuta 2020

Retrosäveliä

 Kiinnitin huomioni tähän radioon jo kun kävin mökkiä katsomassa ennen sen ostamista ja näin sen tuvassa olleen pirtinpöydän päällä. Se on yksi niistä harvoista tavaroista, joiden jäämisestä minulle olen iloinen. ASA 967 matkaradio on 1960-luvun alkupuolelta. ASA Radio on Turussa toiminut radioita, televisioita ja muita laitteita valmistanut yritys. Vuonna 1959 se esitteli ensimmäisen transistoriradion, jossa radioputket oli vaihdettu transistoreihin.


Kokeilin radiota heti mökin oston jälkeen. Se toimi jotenkuten. Ostin uusia paristoja, mutta en onnistunut avaamaan luukkua koteloon, jossa paristot ovat. Sitten asia jäi ja nyt kun radiota kokeilin, mitään ei enää kuulunut, ei pihahdustakaan.

Naapurilla oli asiaa paikalliseen TV-radio-videohuotoliikkeeseen, jota hoitavat yli 70-vuotias isä ja hänen poikansa. Sanoin, että lähden mukaan näyttämään matkaradiotani. Poika oli liikkeessä ja hän sanoi, että radioni hoitaa isä. Se taisi olla mieluinen työ, sillä jo samana päivänä tuli soitto. Niin kuin vähän epäilinkin, radion paristot olivat hapettuneet niin pahasti, että niiden kotelo oli pilalla. Eipä hätää, radio muutettiin verkkovirralla toimivaksi. Korjaaja oli saanut myös antennit kuntoon, ihan samanlaista nuppia ei ollut löytynyt. Nyt radio toimii hienosti. Sen lopullinen paikka taitaa olla vierastalossa, sillä mökissä on pistorasioita kovin vähän enkä halua sinne jatkojohtovirityksiä.

Nyt se sai seurakseen naapurin pihalta sateen kaatamia kultapalloja. Ne ovat mielestäni aika retroja. Ehkä kirkkaan keltaisen värin vuoksi. On hienoa, että loppukesälläkin on vielä kauniita kukkia, jotka tuovat valoa maisemaan.
Seuraava käynti videokorjaamolla tapahtuI kun olimme viemässä vanhaa putki-TV:tä ja pienempää, cd-laitteella varustettua televisiota jäteasemalle. Naapuri keksi, että jospa laitteet kelpaisivat korjaajille, kun heidän liikkeensä hyllyt ovat täynnä varaosalaitteita. Ei ikinä, sanoin minä, ei kukaan huoli vanhoja televisioita. Jäin istumaan autoon. Kohta korjaajaisä innoissaan tuli katsomaan laitteita. Pienestä tv:stä hän oli innoissaan ja pyysi vielä etsimään sen kaukosäätimen ja ison TV:n sain kantaan liikkeen keräysastiaan. Säästyttiin pitkältä matkalta jäteasemalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti