lauantai 8. elokuuta 2020

Pieni pala lattiaa

Kun lukee juttuja vanhoista taloista, on monessa tapauksessa puretuista vanhoista lattialaudoista tehty jotain hienoa. Pöytiä, keittiön tasoja, uusia lattioita tai jotain muuta. Niinpä minäkin pyysin remppamiestä säästämään parhaat lattialaudat kun hän purki entistä eteistä. Kannoin lankut varastoon ja siellä ne ovat lojuneet odottamassa inspiraatiota. Olin ostanut hyllynkannattimet, jotka olivatkin liian isot tarkoittamaani käyttöön. Lattialankkuun ne olisivat tarpeeksi jykevät. Kävinkin sahaamassa mahdollisimman leveästä lankusta pienen pätkän. Sen kanssa puuhastelin talvella. Maalikerroksia oli useita. Kaksi keltaista ja niiden alla jotain sinertävää. Kaikki jotain vanhoja maaleja, joihin maalinpoistoaineet eivät tehonneet. Maali piti poistaa käsipelillä, rapsuttamalla ja hiomalla. Kun olin saanut pinnat puhtaiksi, viimeistelin ne vahalla.
Sijoitin hyllyn hirsiseen aittaan, sinne se mielestäni parhaiten sopi. Hylly näyttää olevan vinossa, mutta se on laitettu suoraan vatupassilla. Aitta se on vinossa. Aitassa on pieni ikkuna, mutta se on hämärä, sateisena päivänä on syytä sytyttää tuikku tuomaan vähän valoa. Metallinen teline, jolla tuikku on, on löytynyt talosta.
Pauligin kahvipurkit ovat ilmeisesti 1930-luvulta. Juhla sekoitus-kahvi tuli markkinoille vuonna 1929. Purkit on valmistanut GW Sohlberg ja niitä tarjottiin käytettäviksi talouspurkkeina kahvin loputtua. Minä olen säilyttänyt purkeissa mm. hiirenmyrkkyä. Kuluneista purkeista on esillä paremmat puolet. Kahvia oli tietysti myös ruotsinkielisessä purkissa.
Litran mitassa on pietaryrttejä, nappikukkia. Pikkuisista peltipurkeista etiketit puuttuvat. En tiedä, mihin niitä on käytetty.  Ilmeisesti ne ovat maustepurkkeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti