lauantai 21. joulukuuta 2019

Valkoinen on maa

Odotettu lumi tuli mökille sitten yhdellä rysäyksellä. Sitä satoi koko keskiviikkopäivän, välillä todella sakeasti, iltaa kohti lumen tulo heikkeni. Maa, metsä ja maisemat muuttuivat valkoisiksi. 




Pääsin mökille, vaikka mäessä oli tarpomista. Jotta pääsisin myös pois, lapioin tien laitaan kapean polun. Maa on lumen alla sula ja aurauskalusto saisi pahaa jälkeä aikaan. Painava, märkä lumi tarttui lumilapioon. Jos myöhemmin ilma pakastuu, kolaan mäen, pakkaslumi on kevyempää. On siirrytty lumitöiden aikaan. Mutta kaunista on ja valoisampaa kuin ennen.


Satanut lumi oli raskasta nuoskalunta. Syreenit, nuoret koivut ja katajat taipuivat sen alla. Vanhoista koivuista putosi oksia ja metsästä kuului rasahduksia kun pieniä puita tai oksia katkeili. Osa katolla olleesta lumesta tuli ryminällä alas. Muutaman kerran sähköt katkesivat hetkeksi, onneksi ei pidemmäksi aikaa.


Joku otus oli käynyt etsimässä majapaikkaa. En tunnista, mistä eläimestä on kysymys. Jäljet alkoivat hirsiaitan alta, ehkä tämä otus majailee jo siellä. Saunan takkahuoneessa käy jyrsijöitä.Yksi hiiri jäi pyydykseen, sen jälkeen juustopala on osattu ottaa loukuista laukaisematta niitä. Vaihdoin myrkkypaloihin. Ne näyttävät maistuvan hyvin, mutta raatoja ei missään näy. Superhiiret näyttävät olevan immuuneja myrkylle. Antaisin hiirien olla rauhassa elleivät ne likaisi lattiaa.


Vuoden lyhimmät päivät tummuvat aikaisin.


2 kommenttia: