lauantai 7. joulukuuta 2019

Uudessa metsässä

Viimeisin hankintani ei perustunut tuotto-odotuksiin tai kannatavuuteen. Ostin metsää, kokonaista 1,000 hehtaaria. Tonttini länsipuolella on valtavan iso tila, mutta luoteiskulmassa oli mystinen pikkutila, jonka omistajaa ei naapurikaan tiennyt. No, Maanmittauslaitoksesta sen sai selville ja yllättäen se kuului äidille ja pojalle, joilta mökkini ja metsäni ostin. Ilmiselvästi poika, joka kaupat hoiti, oli unohtanut tämän Lisämaa-tilan olemassaolon. Ja se oli varmaan iloinen yllätys, kun minä tarjoisin hänelle siitä rahaa. Sen verran olin häntä oppinut tuntemaan, että tarjouduin hoitamaan kaikki kauppaan liittyvät järjestelyt ja kulut. Hänen tarvitsi vain laittaa nimensä kauppakirjaan ja kerätä setelit lompakkoonsa. Sen tehtyään hänen ilmeensä oli kuin joulupukki olisi käynyt.
Osassa tätä metsää on mystinen satu- tai haltijametsän tunnelma. Pehmeitä sammalmättäitä, ojia, jotka eivät johda minnekkään, kantoja, kääpiä ja sieniä sekä valtavia nuokkutalvikkikasvustoja.Metsä on, niin kuin mökki ja pihakin, jätetty hoitamatta ja osa metsää on soistumassa. Alueen takareunalla puut kituvat ja kaatuvat. Kuusten pintajuuret eivä tuulella pidä märässä maassa. Olen sitä mieltä, että edellisten omistajan teettämän hakkuun metsäkoneet ovat täyttäneet ojat ja aiheuttaneet soistumisen alkamisen.


Korkeammilla alueilla on vankkaa kuusipeltoa. Alue on ollut peltona, sammaloituneet kivivallit kertovat siitä. Löysin myös kivistä tehdyn kaivon. Se on viides kaivoni. Saunan nurkilla on kolme kuivaa rengaskaivoa ja pihalla teettämäni porakaivo. Tämän viidennen kävin merkkaamassa punaisilla nauhoilla, ettei kukaan tai mikään vahingossa putoa siihen.
Varsinainen syys, miksi tämän hehtaarin halusin, on se, että nyt omistan pikkuisen suon kokonaan. Se on liian pieni, jotta se pääsisi suojeluohjelmiin, mutta yksityisessä suojeluksessani se on nyt. Suot ovat tärkeitä hiilinieluja. Suon länsipuolella olleelle pellolle on ilmeisesti nostettu suosta mutaa lannoitteeksi. Suossa on ehkä siksi lampia. Nyt siitä ei oteta turvetta eikä sammalta. Karpaloita toivon sen reunoilta löytyvän. Metsästä tulee aiheutumaan kuluja ja työtä, mutta en kadu sen ostamista.


4 kommenttia:

 1. Ihanan metsän olet hankkinut, hienoa että sieltä löytyi myös suo. Kuvista tulee mieleen meidän mökkitontti. Toivotaan että sinne ei eksy oksa ja kuusi varkaita niin kuin meidän metsään. Hyvän joulumielen vissiin sai myyjäkin. Hyvää joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja hyvää joulunalusaikaa myös sinulle. Varkaudet on inhottavia. Minulla kuusia ja havuja on yllinkyllin, mutta olisin todella pahoillani, jos joku niitä ilman lupaa hakisi.

  VastaaPoista
 3. onpa kaunis satumetsä.ei siitä onneksi ole paljon kuluja eikä työtä jos et halua siitä talousmetsää.ei ainakaan minun satumetsästä toisin on talousmetsä vaikka enemmän töitä onkin ukollani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuskin metsässä hakkuita tehdään. Ellen sitten löydä metsuria joka sahaa puut ja kuljettaa hevosella. Metsäkoneet ovat tehneet tarpeeksi pahoja jälkiä jo nyt.

   Poista