perjantai 1. marraskuuta 2019

Ennen pakkasta

Luvassa olevat pakkaspäivät ja lumisateet laittoivat vauhtia joihinkin työlistalla oleviin tehtäviin. Kovin välttämätöntä se ei ollut, mutta istutin vielä lisää narsisseja. Etsin jotain muuta mökin laatikoista ja löytyi pussi, jossa oli ollut vanhalle mökille ostamiani narsisseja. Olinkin miettinyt, mikä niiden nimi oli ja mistä niitä saisin. Ne olivat kauniita ja nousivat uskollisesti joka kevät kukkimaan ja tuoksumaan. Kun nimi löytyi, löytyi netistä myös narsisseja.



Olen murheellisena katsellut, miten myyrät myllertävät pihaani. Alue, jonne viime syksynä istutin sipulikukkia, on käännetty multaiseksi ja kuoppaiseksi. Jopa sormustinkukkien juurilla on kaivettu. Työnsin kuoppiin valkosipulin kynsiä, mutta eipä mistään taida olla apua. Luononvarakeskuksen mukaan myyriä on runsaasti juuri Päijät-Hämeessä. Varsinkin metsämyyriä on paljon. Narsissien ei pitäisi kelvata myyrille, katsotaan, onko se totta. Muita sipulikasveja istutin ruukkuihin ja kaivoin ruukut maahan. Löysin todella hyviä kirjopikarililjan sipuleita enkä niitä halua syöttää myyrille. Päälle vielä verkkoa. Osa ruukuista saa olla talven vierastalossa.



Kaksi vuotta sitten nuohooja kävi tarkastamassa ja nuohoamassa mökin tulisijat. Käymättä vintillä hän käski poistaa hiekat piipun juurelta. Vuoden kuluttua on taas aika kutsua nuohooja paikalle ja hiekka oli hoitamatta. Viime vuoden kesällä jo kiipesin vintin luukulle, mutta kun avasin sen oven, oli siinä valtava ampiaispesä ja työnsin luukun samantien kiinni ja tulin vauhdilla alas tikkailta. Kun apumies oli paikalla vahtimassa, kiipesin nyt vihdoinkin vintille. Ilokseni kaikki näytti olevan kunnossa. Piipun yläosa on muurattu uudestaan ja alaosan lohkeillut rappaus on korjattu. Samalla laastia on levitetty piipun juurelle, mitään hiekkaa ei ole.

Vintti täytyy joskus tutkia tarkemmin. Se näytti ihan siistiltä ja kuivalta, rojua on vähän. Nyt mukaan tuli vain jotain, pieni hylly löytää varmaan siistimisen jälkeen paikan jostakin. 

Otin tänäkin vuotena isomaksaruohon kukintoja maljakkoon juurtumaan.


Vielä kaivoin viimeiset perunat maasta ja pilkoin ne keittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti