lauantai 9. marraskuuta 2019

Kurkistus kevääseen

Syksyn pimeydessä olo yleensä helpottuu, kun huomaa, että kevääseen on jo valmistauduttu pihalla. Kurkistelin jouluruusujen lehtien alle ja siellä nuput ovat tänäkin vuonna jo valmiina aukeamaan kun kevät koittaa. Pikkutaimiakin siellä näyttää oleva. Jouluruusu leviää helposti, siirtämistä se ei kestä, joten kasvusto saa laajentua rauhassa.Jos lunta ei tule riittävästi, pitää jouluruusut peittää. Sitä varten  kaadoin varastorakennuksen edessä, melkein sen sisällä, kasvavia kuusia. Niistä havuja tuli runsaasti. Nykyiset oikullisen säät ovat haasteellisia. Jos kasvit peittää liian aikaisin, ne kärsivät siitä, jos liian myöhään, ne paleltuvat. Laitoin havuja kasvien päälle mahdollisimman ilmavasti.


Jos jouluruusut kärsivät talvesta, on ensimmäinen uusi jo hankittu. Ensin joulukukaksi, sitten pihalle.


Viime keväänä ostamani kevätesikko on jo aikaisemmassa kevään suhteen. Se ryhtyi kukkimaan juuri ennen pakkasia. Tämä on kolmas kukintakerta. Sillä taitaa olla sopeutumisvaikeuksista Suomen ilmastoon.


Vierastalossa tulppaanit ja hyasintit kurkistavat jo mullasta. Ne ovat viime joulun sipuleita, muutama niistä säilyi hyvänä. Jouluksi nämä eivät ehdi kukkaan, mutta varmaan kevääksi. Sipulikukkaruukut ovat peltisoikossa ja pidän niiden päällä peltivatia. Ihmehiiri, jos niiden kimppuun pääsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti