perjantai 20. syyskuuta 2019

Pihapiirin siivousta

Pihan syyssiivoukseen kuuluu niitto. Toivon heinien alla kasvavien kieltojen pääsevän kasvamaan paremmin. Haravointi paljasti myyrien tekemiä multakasoja. Alan vähitellen uskoa, että pihalleni sopivat parhaiten luonnonkasvit. Ne eläimet jättävät yleensä rauhaan. Etsin kotona kirjahyllystä jotain muuta luettavaa kun silmiini sattui Suomalainen metsäpuutarha-kirja. Ja innostui tosissani metsäpuutarhasta. Olin jo keväällä raivannut aluetta puutarhan takana kun koivut saunan kulmalta oli kaadettu ja samalla oli kaatunut pajuja. Totesin, että alue näytti paremmalta kun se ei enää ollut pusikkoa. Mutta ennen kuin voin ryhtyä perustamaan metsäpuutarhaa, oli kuitenkin siivottava pihapiiriä. Aloitin siivoamalla rinteen aittarakennuksen päädyssä. Siinä kasvaa kieloja karkean heinikon alla. Niitin heinät toivoen, että kielot pääsisivät valtaamaan niiltä alaa ja tästä muodostuisi kielorinne. Yhden ruohopuskan jätin koristeeksi. Sateen jälkeen jopa se näyttää kauniilta.



Muuten on rinne parturoitu. Ylempänä siinä on myös muutamia puolukoita, jotka yritin säästää.


Kielot ovat kuivuneet, vain marjoja on jäljellä.


Valmiiksi minulla on jo metsäpuutarhaa kun mökin pohjoispäädyssä on kunttaa. Valitettavasti sateeton kesä on kuivannut osan puolukoista mustiksi.



Myös kalliokielo on jo kuihtunut, sen tummat marjat erottuvat hyvin. Myrkyllisiä ilmeisesti nekin.


Kun haravoin pihaa niiton jälkeen, tuli esiin multakasoja. Myyrät olivat suorittaneet kaivauksia.  Muutaman metrin päässä vinkuu aurinkokennomyyräkarkoitin. Täysin turha kapistus. OK, kaivetaan sitten, ajattelin ja suurensin kaivuualueita ja istutin niihin narsisseja. Niitä myyrien ei pitäisi tuhota.


Mökin edustan vanhan kukkapenkin eteen ovat maa-ampiaiset kairanneet ison onkalon. Niitä on tänä vuonna runsaasti. Neljä pistoa olen saanut, molemmat nilkat, poski ja käsivarsi ovat olleet turvoksissa.

4 kommenttia:

  1. Varmaan tuossa metsäpuutarhassa ainakin, että kasvien viihtyvyyden kanssa ei ainakaan tule ongelmia. Itsekin istutan hyvin vähän mitään uusia, että vaan siistin niitä, mitä siellä on valmiina. Joitain puita ja kantoja olen harventanut kantojyrsimellä, jotta saa vähän lisää nurmitilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Raivaan sen verran, että näen, mitä esim. metsävadelmien alla kasvaa. Yritän selvittää, mitkä kasvit ovat alkuperäisi ja mikä on metsätyyppien.

      Poista
  2. Luonnonkasvit on kyllä hyvä valinta ja useimmat niistä on todella kauniita. Meilläkin pitäisi aloitella uuden kotimme piharakentaminen tänä vuonna ja mietin mitä kaikkea pihaan keksisikään. Jonkunlainen metsäpuutarha kyllä houkuttelisi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon, että myyrät ym otukset jättäisivät edes luonnonkasvit rauhaan. Tänä talvena ei tarvinnut peitellä kasveja havuilla, lumi teki sen. Mutta jännittävää on nähdä mitä tuhoja lumen alta paljastuu. Onnea pihapuuhiin.

      Poista