lauantai 15. joulukuuta 2018

Vierastalon tunnelmia

Vierastalon alakerralla olisi edellytyksiä äijäluolaksi ja siksi se ehkä on tarkoitettukin. Minä yritin keventää tunnelmaa vaaleilla tekstiileillä ja kukkatauluilla. Yhden nurkan olen saanut jo jonkinlaiseen kuntoon. Järjestelyt vaativat aikaa, uusia tavaroita en tänne hanki. Heitin täältä pois vakosamettituolit ja toin tilalle tuvassa olleen mustan nojatuolin. Siellä se oli peitettynä parilla kangaspäällyksellä. Tekonahka on kestänyt aikaa, toisen, kangaspäällysteisen vanhan nojatuolin jouduin hävittämään. Maljakko on yksi monista mökistä löytyneistä maljakoista, saksalaista keramiikkaa.



Lipasto tai kirjahylly oli vanhassa eteisessä. Alkuperäinen lasi sen hyllyjen edestä oli hävinnyt, mutta laitoin verhon lasien tilalle. Ikkunaverhoihin löytyi kangasta varastoistani. Enemmän kangasta olisi tarvittu, mutta eipä sitä ollut. Valmetin seinäkello oli kätketty puuarkkuun. En aluksi saanut sitä käyntiin ja luulin, että ehkä siksi se olikin piilossa. Mutta kun vedin sitä kahdella avaimella, alkoi se raksuttaa. Ennen tässä nurkassa riippui iso kuparinen valaisin, johon aina kolautti päänsä. Vaihdoin tänne valaisimen, joka aluksi oli pienemmässä kamarissa.



Kunnostutin nettikirpputorilta ostamani valaisimen. Se on ilmeisest 50-luvun tuotantoa. Sen valossa on hyvä lukea tässä lukunurkassa. Tupakkapöytä oli ennen isommassa kamarissa, liinavaatekaappi tuvassa. 


Vierastalo oli houkutellut kutsumattomiakin vieraita. Pikkujyrsijä oli tehnyt reiän lattianrajaan. Naulasin sen päälle tilapäisratkaisuna listan ja hankin kaksikin hiirehäiritsintä ja yhden pyydyksen. Nykysäännösten mukaisia pyydyksiä löytyi vain yhdenlaista. Mutta syötti on tehokas, yhden raadon olen jo löytänyt. Inhottavaa, mutta kuuluu maalaiselämään. Onneksi niitä ei enempää ole  löytynyt, mutta daaliat juurakon otus oli kalunnut ja se oli syönyt kaikki siemenpussit tyhjiksi.

4 kommenttia:

  1. Lapsuuden kodissani oli samanlainen seinäkello. Taitaa olla vieläkin siellä tuvan seinällä, vaikka talo onkin siirtynyt isältä pojalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kello on ilmeisesti lahja, koska sen heiluriin on kaverrattu nimikirjaimet. Kellohan oli ennen tyypillinen 50- tai 60- vuotislahja.

      Poista
  2. Hauska tuo maljakko, asun itse Saksassa ja juuri eilen kirpputorilla törmäsin samanlaiseen. Olemme myös kunnostamassa ostamaamme taloa ja kaiken talon numerokyltistä sisätilojen remontoimiseen olemme saaneet tehdä kyllä uudestaan. Tämä tietty oli tiedossa, kun taloa ostimme ja remontointi on ollut onneksi yllättävänkin hauskaa puuhaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maljakko on tosiaan saksalainen ja löytyi myös suuri vati samaa kuosia. Remontointi on pääasiassa hauskaa, mutta välillä tulee epätoivon hetkiä. Hyvää jatkoa teille.

      Poista