maanantai 1. tammikuuta 2018

Lunta tulvillaan

joulu oli todella valkoinen mökkipaikkakunnalla, joka on lunta tulvillaan Ainakin mökkipaikkakunnalla joulu oli valkoinen. Todella valkoinen. Lunta tuli jatkuvasti. Aamulla kurkistus ikkunasta ulos ja jos maisema oli uuden lumen peitossa, lumitöihin. Talkkarin hommat eivät katso päivää. Ne on tehtävä. Traktori hoitaa tiet, mutta polut ja portaat on puhdistettava lapiolla tai kolalla. Välillä suojasää sulatti lunta ja tuli juuri oikea lumipallokeli. Pallot syntyivät helposti, mutta lumi oli raskasta lapioida.


Omenakynttilä löytyi mökin varastoista. Polun varteen laittamani lyhdyt olivatkin hautautuneet lumeen ja jouduin etsimään niitä hangen alta. Tämän lyhdyn voi jättää paikalleen.


Lunta on kertynyt monta kymmentä senttiä. Koivun kanto on saanut hatun.


Juhlaa olivat ne päivät, jolloin lunta ei tullut ja kun pystyi tekemään muutakin kuin lumitöitä. Ennen traktorin tuloa oli mökille kahlattava lumessa.


Tien varteen on jo kertynyt lumivalli. Yhtenä pakkaspäivänä lunta lingottiin vauhdilla. Ylhäältä mäeltäni lunta ja jääkokkareita lensi kylätielle saakka. Yksi autoilijaparka ei huomannut vaaraa ajoissa ja sai kolhun autonsa konepellille. Asia saatiin hoidettua sopuisasti ja jatkossa tiedän varoitella tiellä kulkijoita.


Lumisateella uusikin vuosi alkoi. Hentoinen kerros lunta oli kertynyt yön aikana.


Lähimmän naapurini, jonka tila on  tien toisella puolella olevalla mäellä, vanha emäntä oli ottanut potkukelkan käyttöön. Hyvä kelkkailukeli olikin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti