maanantai 24. lokakuuta 2016

Turkoosi maljakkoperhe

Turkoosi maljakkoperhe Olen aina ihaillut yksien tuttavien mökin seinällä olevaa käsinmaalattua Arabian maljakkoa. Olen nyt yli vuoden muuttanut mökkini sisustusta vastaamaan enemmän rakennuksen ikää ja Arabian ARA-seinämaljakot on valmistettu 40- ja 50-luvuilla eli sopisivat hyvin 40- luvulla rakennettuun mökkiini. Mutta en halunnut kukkakuvioista maljakkoa, vaan yksivärisen. Jonkun aikaa metsästykseen meni, mutta nyt seinämaljakoita on kaksi.


Arabian ARA-osasto perustettiin 1930-luvun loppupuolella ja se erikoistui pienempiin astioihin ja koriste-esineisiin. Maljakot tehtiin punaisesta fajanssista. Talveksi laitoin maljakkoon vanhat kuihtuneet ruusut. 


Mutta ei pienemmässä maljakossakaan häpeämistä ole. Sen on valmistanut Kera Oy eli entinen Grankullan Saviteollisuus Oy. Kera toimi Espoossa 1917-1958.


Sama tehdas on valmistanut lapsuudenkodistani peräisin olevan maljakon. Siinä on selkeä leima.


Isomaksaruoho (Hylotelephium telephium) kuuluu pihan viimeisiin kukkijoihin.


Kolmas turkoosi vaasi tai pikkukannu on lahja. Siinä ei ole mitään leimoja, mutta vaikuttaa saman aikakauden maljakoita kuin muutkin turkoosit yksilöt. Se sopii hyvin täydentämään maljakkoperhettäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti