tiistai 9. elokuuta 2016

Kukkapenkin kaaoksen järjestelyä

kukkapenkin kaaoksen järjestelyä Miksi kaikki kasvit eivät voi olla kuin tämä malva, joka vuodesta toiseen kukkii pihakiven vierellä ilman hoitoa? Hiukan tukea se tarvitsisi tällaisena kesänä.Ruusumalva (Malva alcea)

Alunperin tontilla ei koristekasveja ollut. Vain vuorenkilpeä, juhannusruusua ja lehtoakilleaa. Eikä kukkia pitänyt tulla. Mutta kun en pysty sanomaan ei, kun joku taimia tarjoaa enkä pysty lähtemään taimikaupasta ostamatta jotain. Paljon on kokeiluja tehty ja vähän on kukkia jäänyt.

Pihan vanha kukkapenkki oli kaikkea muuta kuin kaunis. Vuorikaunokki kukki kyllä runsaasti alkukesällä, mutta se oli tullut liian suureksi kun kurjenmiekat olivat myöskin levinneet isoksi renkaaksi. Ne olivat myös vuosi vuodelta vähentäneet kukintaa. Reunasssa olevat jouluruusut olivat ahdingossa.


Ensimmäisen kuopan kaivoin vuorikaunokille. Kaivoin savikerrokseen saakka. Kangasta pohjalle, vanhaa kompostia, peltomultaa, kalkkia ja lannoitteita sen päälle.

Seuraavaksi hajoitin  kurjenmiekat ja kaivelin niille kuoppia. Laitoin kasvit riviin. Ei tästä mitään cottage gardenia tule, mutta onhan niillä tilaa levitä. Jatkoin riviä vielä rannalta pelastamillani kuljenmiekoilla. Välissä on alue, johon olen kylvänyt sormustinkukkaa ja akilleaa. 

Näyttää siltä, että siirretyt kasvit ovat ainakin jääneet henkiin. Ainakin vuorikaunokki.


Vuorikaunokki (Centaurea montana)

Pihan tämän kesän kauneimman kukkapenkin muodostavat pihatien varressa olevat luonnonkukat. Itse asiassa olen ne kyllä itse kylvänyt sen jälkeen kun pihalle oli yritetty kaivaa kaivoa. Ja epäonnistuneen kaivauksen jälkeen kaivettu maa oli siististi tasoitettu saviseksi tantereeksi. Olin epätietoinen ja tilasin Ahonalku-verkkokaupasta erilaisia luonnonkukkien siemeniä. Muutaman vuoden kuluttua ilmestyivät nämä kukat yhdessä ketoneilikoiden kanssa.Ketokaunokki (Centaurea scabiosa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti