perjantai 14. kesäkuuta 2024

Hävitystä

Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää. Omalla tontillani sitä on onneksi vain vähän. Naapurilla sitä sen sijaan on runsaasti. Olen auttanut sen hävittämisessä ja olen huomannut, että sen kasvusto on vähentynyt paikoilla, joissa olen sitä niittänyt. Mutta se on lisääntynyt muualla. Kukintoja riittää, vaikka ne kestävät vain vähän aikaa kauniina.


Sitä oli levinnyt myös kaukana naapurin pihasta olevan lammen rannalle.


Naapuri kävi katsomassa rantaa ja sanoi, ettei sitä voi niittää. Tarkoitti, että hän ei sitä niitä. Minä niitin lupiinit, olikin korkea aika tehdä se, sillä osissa varsista siemenet olivat jo kypsymässä. Säästin luonnonkasveja, jotta ne tukahduttaisivat lupiinien uudet alut. Rannalla kasvaa paikoin myös mäkitervakkoa ja muita ketokasveja ja lupiini muuttaisi maaperää rehevämmäksi, mikä ei niille sovi. Kehoitin naapuria käymään rannalla uudelleen. Hän ajeli sinne ruohonleikkurilla ja leikkasi myös rantaa. Olen sitä mieltä, että lupiinin siemeniä on kulkeutunut rannalle juuri ruohonleikkurin pyörien mukana.


Omalla pihallani hävityksen kohteita ovat tuoksuvadelma ja konnantatar. Tuoksuvadelma työntään röyhkeästi vesojaan maasta. Kerään versot pois ja leikkaan kukinnan jälkeen suurimman osan varsista pois, kuivaan ne ja poltan yhdessä kuivattujen lupiinin kukintojen kanssa.


Kukat ovat kauniita ja kimalaiset pitävät niistä.



Konnantatar yrittää levitä kukkapenkissä ja sen ympäristössä. Nypin sen lehtiä pois ja kukintoja voi surutta käyttää hetken kestävään kukkakoristeeseen.

2 kommenttia:

  1. Tuu tuoksuvatukka on Touhulassa aika mahdoton :-). Kun sitä leikkaa niin siitä se vain innostuu entisestään enkä ole saanut aikaiseksi panostaa siihen niin paljoa, että olisin kaivanut sitä juurineen kaikkineen maasta.Ja se kasvaa vallan hurjaa vauhtia kesän aikana :-).
    Lupiineja on onneksi enää aika vähän omalla tontilla mutta kun katselee teiden varsia niin kyllähän niitä vielä piisaa. Oman osuuteni tein keräämällä kukkia lankojen värjäämiseen :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkini oli ollut autiona joitakin vuosia ennen kuin ostin sen ja tuoksuvadelma oli vallannut suuren osan pihasta. Isolla työllä olen saanut sen joten kuten hallintaan.
      En tiennytkään, että lupiineja voi käyttää johonkin hyödylliseen. Värit ovat kauniita, toivottavasti myös langat.

      Poista