sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Katse tulevaan

 Vietin vuosia sitten useita vuodenvaihteita Oulussa ystävien luona. Perinteisiin kuului mm. ennustaminen korteilla. Oulun ystävä täytti tasavuosia ja keräsin hänelle kansion yhteisistä muistoista ja niin myös ennustaminen tuli mieleen. Vieläkö muistaisin, miten se tehtiin? Tuli riittävästi pataseiskoja, huolen kortteja, ja lopetin siihen. Kumpa osaisikin ennustaa esimerkiksi sään.

Omavaraisbloggaajien vuoden 2024 ensimmäisessä postauksessa esitellään suunnitelmia ja toiveita tälle vuodelle. Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi) koordinoivat #suuntanaomavaraisuus -postauksia. Kuulumisista ja yhteisistä aiheista kirjoitetaan kerran kuussa. Omat suunnitelmani muuttuivat juuri. Olen kaupunkilainen, joka enimmäkseen on kuitenkin maalla Päijät-Hämeessä. Olin pahimman pakkasjakson kaupungissa ja kävi niin kuin olin pelännyt. Mökin sisälämpötila oli mennyt pakkaselle. Tällaista, useamman päivän, melkein 30 asteen pakkasjaksoa, en muista ennen mökkiseudulla olleen. Kerran, entisellä mökillä, oli yhtenä päivänä 30 asteen pakkanen. Olin matkalla mökille kun puhelimeen tuli ilmoitus, että sähköt sieltä ovat poikki. Pelargoniat paleltuivat silloin, niin kuin nytkin. Muutamasta saatan saada pistokkaita, joita tänä vuonna ei ollut tarkoitus kasvattaa. Kaikki muukin oli jäässä, joulukukat, muut kasvit, juurtumassa olleeet pistokkaat. Siirsin jäätyneet hyasintit kuistille, siellä ne jatkavat kauniina. Jäätyneen jouluruusun upotin lumihankeen. Kaikki tuhot selviävät myöhemmin kun ilma on lämmennyt.

Jotain on aina tehnyt mieli kasvattaa, jossei muuta niin ituja. Ennen kasvihuoneen hankintaa minulla oli ison kiven vieressä tomaatteja vanhojen ikkunoiden alla.

Kasvihuoneen hankkimisen jälkeen viljeltyjen kasvien valikoima on laajentunut. Nyt mietin, mitä sellaista vielä käytän ruuanlaittoon, mitä voisin itse viljellä. Sipuleita ja valkosipuleita kuluu. Niiden viljelyä aion kokeilla. Niitä en koskaan ole kasvattanut.

Ensin haen tietysti ohjeita Emännän tietokirjasta. Yllättävän samanlaisia ohjeet ovat kuin netissä nyt. Opin lukemaan ennen koulua enkä oppinut ollenkaan tavaamaan. Ihmettelin kun lehdessä oli myynnissä istu-kassi-puleja. Niitä nyt pitää hankkia.

Toinen kohde, johon aion panostaa, on kompostointi. Ensimmäisen vanhan kompostin pohjalta löytyi kesällä jo jotain mullan tapaista kun sitä käänsin. Kompostiviritelmiä on useita. Vierastalon taakse tein varastoon jääneestä kuormalavasta ja sieltä löytyneistä ritilöistä uuden kompostin.

Vanhojen, puuvajan päädystä olevien kompostien taakse siirsin lahoavan halkopinon puuvajan seinustalta. Ja olen kasvattanut kasaa oksilla. Kasa on samalla raja-aita naapurin metsään.

Nyt tulee hyvää kompostiainesta pilaantuneista pelargonioista.

Linkit kirjoituksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken 

Tillintilananna 

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää 

Kohti laadukkaampaa elämää 

Sarin puutarhat 

Finland urban farming 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Evil Dressmaker 

Villa Varmo 

Rakkautta ja maanantimia 

Majalevon pientila 

Harmaa torppa 

Kasvuvyöhyke 4

Farm escape 

Korkeala

Kasvuvyöhyke 6

Myco2quota 

Sininen tupa 

Purolan kyläkoulu 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 

15 kommenttia:

 1. Komposteja on syytäkin olla monta! Kompostoituva oksa-aita on myös mainio idea sinne, minne se sopii. Meillä raja naapuriin on metsässä, joten sinne sitä ei oikein ole mieltä perustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin naapurin rajan kauemmaksi, sillä tämä naapuri hakkaa tämänkin metsän pian. Jos minulla olisi ylimääräistä rahaa, yrittäisin ostaa rajan takana olevan metsän.

   Poista
 2. Voi ei! Kylläpä siellä kävi kurjasti. Toivottavasti nyt ei mitään isompia vaurioita ole tullut torpan jäätymisen myötä. Hirmuiset on pakkaset olleet ja nyt saapuva nopea lämpötilan nousu jopa plussalle ei sekään tietty ole ihan hyvä homma. Hyvää alkanutta vuotta sinne ja kaikkea menestystä istu kassi pulien kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä mitään korvaamatonta menetystä tapahtunut. Kotona minulla on äidin perintönä vanhanaikainen pitkälehtinen saniainen, sen menetystä surisin. Lohduttaa kun kaikki muutkin ovat kärvisteleet pakkasen kourissa.

   Poista
 3. Voi ei miten kurjaa kun kaikki jäässä! Täällä lounaisrannikolla ei ole ollut ihan niin kylmää kuin muualla Suomessa mutta melko vilpakkaa, puulämmityksen takia ei ole viitsitty juuri kotoa poistua viimeisen viikon aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen alkanut kaivata lapsuuden ja nuoruuden kotiseudulle Varsinais-Suomeen. Kun siellä laitetaan varhaisperunaa maahan, on Päijät-Hämeessä hanget vielä korkeita.

   Poista
 4. Olipa nyt huono onni, todella ikävää. Emännän tietosanakirjat minullakin on hyllyssä, niissä on parhaat neuvot moniin asioihin, kun vaan muistaisi ensin hakea niistä, mutta kuuklettelu on mukamas helpompaa.

  VastaaPoista
 5. Pakkaset on kyllä vaivannut tässä viime päivinä. Toivottavasti ihan kaikki ei mennyt vaikka pakkanen pääsikin yllättämään. Mukavaa kevään odotusta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menetys ei ollut suuri kun laskee, mitä sähkö olisi maksanut jos lämmöt olisivat olleet päällä täysillä. Hyvää kevään odottelua myös teille.

   Poista
 6. Ihanat Istu-kassi-pulit. Samaistun todella. Linnainmäellä oli peli nimeltä Kyy-rin-kula. Valkosipulit ovat ns. tuhon tie positiivisessa mielessä, kun kerran niitä kasvattaa ja saa oman sadon, ei kaupan sipuleista ole ns. mihinkään. Omat ovat NIIIIIIN hyviä. Oletko miettinyt, että laittaisit tuohon avokompostiisi ihan vain routalevyt eristeeksi ja kannen, niin prosessi nopeutuisi huomattavasti, eikä ilmasta pääsisi rikkaruohon siemenet haittaamaan jatkokäyttöä?

  VastaaPoista
 7. Pitääpä kokeilla kompostin eristämistä ja suojaamista. Minä olen jo koukussa itse kasvatettuihin tomaatteihin. Nyt irvistän, mutta ostan parhaita kotimaisia tomaatteja, jotka maksavat noin euron kappale. Lapsen maailmassa oli paljon ihmeteltävää ja kummasteltavaa.

  VastaaPoista
 8. Olipa kurja talon kylmeneminen! Mutta itse kun asun puulämmitteisessä talossa, jossa ei juuri muita lämmönlähteitä ole, niin tiedän kuinka nopeaa kämppä jäähtyy, kun sitä ei lämmitä kovilla pakkasilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliit kananmunat blogissasi saivat minut unohtamaan haaveet kanoista. Mitään uutta lämmitettävää en enää halua. Yhdellä tuttavalla on kesäkanoja. Mutta mitä kesän jälkeen?

   Poista
 9. Kompostien lisäys on täälläkin suunnitelmissa. Oma multa on asia jota todella tarvitaan enemmän.

  VastaaPoista