lauantai 20. toukokuuta 2023

Taimia

 Oli aika tehdä kevätretki puutarhalle taimia hakemaan. Reitin on viimeiset vajaat kymmenen kilometriä oli ajettava mäkistä ja mutkaista tietä, joka joskus on ollut osuutena rallissa. Silmät oli pidettävä tiukasti tiessä. Kesäkukkien haku oli kiivaimmillaan, asiakkaita oli paljon, mutta sain haluamani hyötykasvit. 

Tässä on yksi kirsikka- ja runkotomaatteja, yksi kesäkurpitsa ja avomaankurkkuja. Kasvihuonekurkun unohdin ostaa. Nämä saavat vielä jäädä odottamaan kuistille muiden taimien kanssa.

Innostuin isosta kirsikkatomaatista, jossa jo on raakileitakin. Joku oli toivonut todella aikaisia taimia, mutta niiden noutamisessa oli sattunut joku moka ja näitä oli jäänyt taimistolle. Sen latva roikkui matkan jälkeen, mutta se piristyi kun pääsi isompaan ruukkuun ja sai vettä. Vieressä kasvaa se vanha daalia, joka ainoana mukuloista heräsi eloon talven jälkeen. Taimistolla oli todella upeita daalioita ja muita kukkia, mutta en ostanut mitään. Toivottavasti saan niitä torilta jos kukkien kasvatukseni epäonnistuu. 

Pelargonian pistokkaista kaikki eivät juurtuneet, mutta aivan riittävästi sain taimia. 

Istutin taimet isoon ruukkuun, jonka sijoitan ulos. Kylmän jakson jälkeen on taas kesäistä, käet kukkuvat, varvikko rapisee kun kuljen polulla. Vaskitsat ovat liikkeellä. Kolealla ilmalla ne makasivat kohmeisina maassa elottoman näköisinä. Vielä kuitenkin on vaarana halla yöllä. On odotettava, taimia ei voi vielä jättää ulos. Humalat kasvavat hurjaa vauhtia. Niitä ei kylmyys haittaa.  Kaivoin yhden taimen siskoa varten odottamaan.


Löysin metsästä toisenkin, pienemmän punaisen pensaan, jonka siirsin pihapiiriin. Luin, että kanukan pistokkaat juurtuvat hyvin. Työnsin oksan pätkiä maahan ja ruukkuun ja odotan nyt, lähtevätkö ne kasvamaan. Lehtiä niihin on ilmestynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti