maanantai 1. toukokuuta 2023

Varakasvihuone

 Lämpimän jakson jälkeen on ennustettu tulevan pakkasöitä ja mietin, miten pelastan nyt kasvihuoneessa olevat hyvin kasvamaan lähteneet talvikylvöni. Suunnittelin joskus, ennen kuin hankin kasvihuoneen, tomaattien kasvatusta kuistilla. Kuisti on kesällä varmaan liian kuuma, mutta koska se on tiiviimpi kuin kasvihuone, se pitää lämmön sitä paremmin mahdollisina pakkasöinä. Siispä siitä tuli väliaikainen kasvihuone. Ostin syksyllä pakkasvahdin ja jos kylmät yöt jatkuvat, voi sen asentaa kuistille.

Nyt kuistilla on hankkimani tomaatti, jossa jo on valmiita tomaatteja. Takuu siitä, että jotain satoa tulee. Talvikylvöt lähtivät hyvin kasvuun yksiä kehäkukkia lukuunottamatta. Jopa porkkanaa on muutama taimi. Niiden harvennus on helppoa, mutta hentojen unikkojen kouliminen tulee olemaan vaativaa.

Luottotaimistoni ei vielä ole avautunut ja siihen saakka, kunnes haen sieltä taimet, kasvihuoneessa on kaikenlaista. Maassa talvehtineiden ruukkujen kasvit ovat siellä päässet hyvin kasvun alkuun. Sipulikasvit voivat jo jatkaa kasvuaan ulkona.


Yksi omavaraisbloggaajien toukokuun aiheista on, mitä kukin kasvihuoneessa kasvattaa. Minun pikkuiseen kasvihuoneeseeni on löytynyt hyvä järjestys. Mustassa kaukalossa on kasvatussäkki ja siinä kaksi tomaattia ja niiden välissä kurkku. Lisäksi tilaan mahtuu yksi ruukussa oleva kirsikkatomaatti. Eikä paljon muuta sinne ainakaan loppukesällä sovi. Kaukalon pohjalle silppuan pihalta kerättyjä oksia. Kasvilavoihin tulee lisää tomaatteja ja avomaankurkkuja. Ensimmäiset perunat ovat jo maassa.

 Omavaraisuuteen pyrkivät julkaisevat kirjoituksia joka kuukausi sen ensimmäisenä maanantaina. Kirjoittajat kertovat omista tekemisistään ja kunkin kuukauden aiheista. Lisätietoja #suuntanaomavaraisuus-bloggaajista löytyy täältä: https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja. Sarjaa luotsaavat Satu  https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi. 

Toukuussa aiheena on myös onnellisuus. Itseni tekevät juuri nyt onnelliseksi asiat, joita en itse ole luonut, vaan vaalinut. Nimittäin pihan krookuskenttä ja metsän sinivuokkokasvustot. Tätä minä olen halunnut, omaa metsää, jossa kulkea ja oma piha, jossa kopsutella maata. Tunnelmaa täydentää mustarastas, joka konsertoi ruosteisen lipputangon nupin päällä.

Linkit kirjoituksiin alla

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken

Jovela

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää

Urban farming

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Metsäläisten elämää

Villa Varmo

Evildressmaker

Kasvuvyöhyke 4

Mustikkamaitoa

Puutarhahetki

Korkeala

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

10 kommenttia:

 1. Meilläkin on tänä vuonna käytössä kasvatussäkit ensimmäistä kertaa. Ajatus siitä, että ne vähentävät kastelun määrää ylläpitäen mullan tasaista kosteutta ja kesän jälkeen multapussin voi tyhjentää helpommin kompostiin, kallisti vaakakupin kasvatussäkkien puolelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut tyytyväinen kasvatussäkkeihin. Olen paljon poissa mökiltä ja säkeissä kasvit selviävät. Odottavan aika on pitkä tapasi äitini sanoa ja sitä se on kun yöpakkaset jatkuvat ja luntakin on taas tulossa. Hei missä se kevät on?

   Poista
 2. Krookuspelto on ihana. Haluaisin myös sellaisen sillä krookukset ovat lemppari-kevätkukkiani. Tällä hetkellä niitä on kukkapenkissä kaksi, mutta pitänee alkaa edistää pellon saamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookukset olivat jo niittynä kun ostin paikan. Olivat ilmeisesti karanneet kukkapenkistä. Nytkin niitä ilmestyy milloin minnekin. Se vuoksi pihalla on liikkumiskielto, vain poluilla saa kulkea.

   Poista
 3. Kauniita sanoja elin ympäristöstäsi ja niin ne yleensä ovat kauniita pieniä yksityiskohtia, jotka luovat suuria tunteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityiskohtien lisäksi mökillä vallitsee rauha. Murheet unohtuvat kun pääsen sinne.

   Poista
 4. En ole koskaan nähnyt myynnissä noin tomaattirikasta taimea. Mustarastaan konsertteja meilläkin kuunnellaan. Hauska seurata, miten ohuessa kuusenlatvassa se pystyy istumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laulun vuoksi mustarastas saa anteeksi sen, että se varastaa karviaisia.

   Poista
 5. Krookuspelto voisi olla seuraava kukkatavoite täälläkin! Ensimmäistä kertaa juuri nyt ihastelen tulppaanin kukkia täällä, tänä aamuna olivat niistä ensimmäiset kaunottaret auenneet. Niitä katsellessa huomasin ajattelevani, että haluan tänne kevääksi lisää kukkia, jotta kevään pörriäisillä ja perhosilla olisi mahdollisimman paljon vaihtoehtoja etsiä ruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat kauniita, mutta ne eivät viihdy pihallani ja myyrät pitävät niistä. Yritän seuraavaksi kasvattaa narsissipeltoa. Myyrät eivät välitä narsisseista.

   Poista