perjantai 23. syyskuuta 2022

Ilma viilenee

 Varsinkin yöt ovat taas kylmenemässä. Alkaa olla aika varautua talveen. Kaikki lämpöä vuotavat paikat olisi löydettävä ja tiivistettävä. Pitää miettiä, lämmitänkö vierastaloa talvella, sen voi tehdä vain sähkölämmittimillä. Mutta nyt matalalla oleva ilta-aurinko vielä paistaa sisään vierastaloon. Olen kerännyt sinivalkoisia tavaroita yhteen nurkkaukseen. Arabian Sirpa-leikkuulauta ja suola-astiat pääsivät täällä seinälle.

 

Vierastalon takka on tunnelmatakka, joka ei lämmitä eikä varaa lämpöä. Päinvastoin, se on auki suoraan piippuun ja lämpö karkaa sitä pitkin taivaan tuuliin. Olen yleensä yrittänyt sulkea sitä pahveilla, mutta vielä ei ole sen aika ja voi hiukan tunnelmoida. Poltan kaapista löytyneitä omenan muotoisia kynttilöitä ja tuikkuja.


Keräsin kupariastioita takan reunustalle ja päällyställe. Kannun kuljessä lukee tulistajaöljyä. Mitähän sekin on? 

 

Talveksi vierastalo on yleensä muuttunut verstaakseni ja kasvien säilytyspaikaksi. Nyt pitää miettiä, miten kasvit selviävät, jos kovilla pakkasilla tulee sähkökatkoja. Siis jos lämmitän taloa. Mietin, voisiko ruukuissa olevat sipulikasvit eristää kuplamuovilla ja laittaa ne vanhaan saaviin, styroksia vielä niiden alle ja päälle. Vai onko parasta kaivaa ruukut maahan. Jotain aikaisia sipulikukkia kevääksi täytyy kasvattaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti