maanantai 5. syyskuuta 2022

Siemenet talteen

 Yritin vahtia Kuolanpionia, mutta yhtenä päivänä sen siemenkodat olivat avautuneet ja siemenet olivat lentäneet tiehensä. Vain muutaman sain talteen. Ne laitan syksymmällä ruukkuun odottamaan kevättä. Malvan ja päivänliljojen siemeniä sain kerättyä. Krassin siemeniä tulee vielä lisää. Niitäkään ei tarvitse ostaa.

Omavaraisbloggaajien aiheena syyskuussa on ekologisuus, kierrätys ja vaihdantatalous. Olen mukana lehtien kierrätysringissä, jossa lehdet kiertävät neljälläkin lukijalla. Yhdessä lehdessä neuvottiin keräämään unikon siemenkodat lasipurkkeihin niin siemenet saa talteen. Unikonkukat olivat kovin hentoja, siemenet ovat kovin pieniä, mutta joitakin purkin pohjalla on. Loppuunluetuista lehdistä voi sitten tehdä siemenpusseja. Yhden rasian tein vanhan poikakalenterin sivusta.

Olen pihistellyt kasvihankinnoissa ja kierrättänyt oman pihan perennoja. Syreenipensaan alla kasvaa runsaasti maksaruohoa. Se piristyi entisestään kun kitkin rikkaruohoja pois. Tätä maksaruohoa olen siirtänyt useisiin paikkoihin. Viimeksi mökin edusta kivien seuraksi. Humala toimii myös maanpeittokasvina.


Olen iloinnut siitä, että lähelle kotia avautui Kierrätyskeskuksen myymälä. Olen vienyt sinne tavaraa, mutta sinne voi viedä myös askartelutarvikkeita. Osan keskus käyttää itse, osa lähtee kouluihin tai päiväkoteihin. Viinipullon korkkeja ja kortteja olen jo vienyt kierrätykseen ja seuraavaksi vien jäännöslankoja. Viimeksi minulle vaan kävi niin, että jäin kiertelemään myymälässä ja ostin maljakon, joka mielestäni sopii mökin tyyliin. 

Ilmojen viilennyttyä oli aika tehdä polttopuita. Klapikone on minun  - tai täsmällisemmin kone on minun, teline on naapurin. Se on jäänyt naapurin pihalle, koska puita on helpompi kuljetella kuin klapikonetta. Samanlaisia yhteiskäyttöisiä työkaluja ovat ainakin räystäskourun puhdistusharja ja sähkösaha. Lainailen naapurilta työkaluja. Siitä kerrasta, kun lainasin puunkuorimisvesurin, on muistona arpi oikean käden etusormessa. 


Keräsin naapurin pihalta lehtikuusen käpyjä ja tammenterhoja. Siemeniä nekin.

 Laitoin kukkineen tulilatvan ulos kasvihuoneen taakse. Nyt se kukkii uudelleen ja on taas sisällä. Näinkin voi kierrättää.

 

#Suuntanaomavaraisuus-ryhmässä julkaistaan juttu etukäteen sovitusta aiheesta kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00. Postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). Lisäksi kerrotaan omasta etenemisestä ja haasteista.

Linkit juttuihin alla


14 kommenttia:

  1. Siementen kerääminen on hauskaa ja hyödyllistä. Varsinkin uuden pihan perustaja saa halvalla kukkapenkit täyteen kun kasvattaa mahdollisimman paljon taimia itse siemenistä. Minä kerään joka vuosi enimmäkseen kesäkukkien ja perennojen siemeniä talteen, mutta välillä tulee kerättyä myös hyötykasvien siemeniä. Taimikasvatus on niin jännittävää ja lisämausteen hommaan tuo vielä se, jos siemenetkin on kerännyt itse.
    Olen laittamassa parin viikon päästä liikkeelle perennasiemenkirjeen, johon mahtuisi vielä muutama osallistuja. Käy blogissani kurkkaamassa ja ilmoittaudu mukaan, jos kiinnostaa ja on joko ylimääräisiä siemeniä eteenpäin laitettavaksi tai tarvetta uusille kasveille. Tässä vielä suora linkki ilmoittautumisohjeisiin: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2022/08/ilmoittaudu-perennasiemenkirjeeseen.html
    Aurinkoista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarjouksesta. Pihani ei ole upea niin kuin sinulla, vaan pientilan vaatimaton pihapiiri, johon haluan perinnekasveja. Toivottavasti saat hienoja siemeniä.

      Poista
  2. Siemeniä kannattaa aina kerätä ja kierrättää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kuolanpionin siemenet on kerättävä. Sisko lähetti jouluksi tervalepän siemeniä, en saa niitä itämään, jotain helpompaa, kiitos. Taidan lähettää hänelle oluelle tuoksuvat pussillisen humalan kukintoja.

      Poista
  3. Olen myös innostunut siemenien keruusta, mutta tarkkaa tietoa on vaikea löytää. Kokoajan pohdin mikä on se oikea aika niitä kerätä. Ehkä tämäkin yrityksen ja erehdyksen kautta löytyy 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vaan kurkkaan kuihtuneisiin kukkiin tai siemenkotiin ja katson onko niissä kypsän näköisiä tummia siemeniä, Kokeilemalla siis!

      Poista
    2. Minä poimin siemeniä kun kukinnot ovat kuihtuneet, siemenkodat avautuneet, siemenet ovat tummia ja kovia. Sitten on vaan katsottava, lähtevätkö ne kasvamaan.

      Poista
  4. Minäkin olen innostunut siementen keruusta. Mutta tarkkaa tietoa on vaikea löytää. Koko ajan mietin, mikä on oikea aika niitä kerätä, mutta ehkä yrityksen ja erehdyksen kautta oppii 😍

    VastaaPoista
  5. Siementen keruu on minulle vähän utopiaa. En koskaan tiedä milloin on sopiva aika ja sitten onkin jo myöhäistä. Mistä tietää mitkä siemenet voi kerätä vihreänä ja mitkä pitää kerätä ruskeana. Yleensä ne jää keräämättä vaikka siinä säästäisi pitkän pennin. .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrityksen ja erehdyksen kautta minä siemeniä kerään. Mutta kerään vain kukkien siemeniä. Esim. tomaatin tuoreita siemeniä voisi laittaa talouspaperin päälle kuivumaan ja sitten paperi multaan, mutta nyt pitää miettiä, minkä kasvin esikasvatukseen kannattaa lämpöä laittaa.

      Poista
  6. Mietin joka kesä, että pitäisi pionin kukittua huputtaa kukkavarsia vanhoilla sukkahousuilla, että saisi siemenet talteen. Aina se jää tekemättä, osin varmaan siksi, etten käytä niitä sukkahousuja 😊 muutama taimi sentään näkyy, että on siemenet itäneet. Muutenkin joistain on vaikea tietää, koska kuuluisi kerätä, toivon aina, että kaikki vaan leviäisi itsellään.

    VastaaPoista
  7. Kiitos muistutuksesta! Käynkin heti tarkastamassa kehäkukkani siementilanteen :)

    VastaaPoista
  8. Eräässä puutarhaohjelmassa oli ohje, että laittaa sellaisen kevyen korupussukan siemenkodan ympärille, niin siemenet varisevat suoraa pussiin, kun siemenkota aukeaa. Sellaisen pussukan voi ommella vaikka tyllistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin ruotsalaisessa Puutarhakausi-ohjelmassa tehtiin niin. Itse keräsin rentukan siemeniä pussiin, mutta eivät ne ole lähteneet kasvamaan.

      Poista