perjantai 27. toukokuuta 2022

Valmisteluja

 Viime kesän tomaatit kasvoivat kasvihuoneessa niin suuriksi, etteivät ne pysyneet hallinnassa. Yritin väsätä niille tukia, mutta ne jäivät nopeasti liian pieniksi. Lopulta hain alumiinisen sahapukin tomaattien eteen, jotta ne eivät kaatuisi kasvihuoneen lattialle. Nyt aloin varautua hyvissä ajoin ja ryhdyin talvella suunnittelemaan tukia. Aloitin tietysti tutkimalla varastoja. Vanhasta ikkunanpokasta tuli ensimmäinen tomaattituki. Sijoitin kasvualustana toimivan muovikaukalon nyt kasvihuoneen päätyyn, jossa on enemmän tilaa kasvaa korkeutta. Laatikon pohjalle tein taas oksasilppurilla haketta. Kasvatussäkki on jo valmiina.Ulkona olevaan laatikkoon sijoitin kaupungista hankkimani tuen. 

Maalasin korkean kasvulavan päällä olleet vanhat ikkunat vihreiksi, niin ne sopivat kehikkoon. Korjaisin ikkunoita, poistin vanhoja kilttejä ja yritin kitata ruutuja uudelleen, mutta vanha kittini oli kovettunut, eikä notkistunut kunnolla pellavaöljyllä. Yksi ruutukin oli rikki, mutten jaksanut vaihtaa sitä, korjasin vain lasiliimalla. Nyt kasvilavassa on tulppaaneja, siirrän niitä pois, kun ne ovat kukkineet.Talvella kun tukia tein, kaivoin esiin myös lehtiharavan, jonka varsi on joskus katkennut. Tukena sitäkin voi käyttää.

Luottopuutarha avautui toukokuun puolivälissä ja kohta sen jälkeen hain tomaattien ja kurkkujen taimia. Matkaa puutarhalle on yli 10 kilometriä ja suuri osa tiestä on hyvin mäkistä ja mutkaista. Tietä on käytetty rallitaipaleena ennen sen asfaltointia. Kukkia en paljoa sortunut ostamaan. Pari krassia koska omat krassintaimeni ovat vielä hyvin pieniä ja olkikukan, koska niiden siemenet on vielä kylvämättä. Ei kesäkukille olisi paikkaakaan. Seurasi jakso kylmiä öitä. En uskaltanut laittaa edes tomaatteja kasvihuoneeseen. Viime vuonna kurkkuja paleltui. Taimet ovat sisällä mökissä, jossa myös kuistin pelargoniat odottavat ilmojen lämpenemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti