maanantai 6. joulukuuta 2021

Askartelua

 Marraskuun pitkinä pimeinä iltoina aloin askarrella. Kodin keittiötä siivotessa löysin runsaasti viinipullon korkkeja. En ole alkoholisoitunut, korkkeja on kertynyt hyvin pitkän ajan kuluessa enkä ole laittanut omaisuutta viineihin, sillä ennen halvoissakin viineissä oli korkki oikeasta korkista. Nyt kalliissakin viineissä on peltikorkki. Laitoin korkkisydämet vierastalon oviin, sillä muiden kanssa viiniä nautitaan, ei yksin.

Suntanaomavaraisuus-bloggaajien joulukuun toiseksi aiheeksi Satu (https://tsajut.fi) ja Heikki (https://korkeala.fi) ovat ideoineet käsityöt. Minulta käsityöt eivät onnistu, mutta askartelua harrastan. 
Sain kerätä tuohta lähellä olevalta hakkuualueelta. Kaadetut koivut olivat vanhoja, tuohet olivat paksuja ja käppyräisiä. Eipä niistä muuta voinut tehdä kuin sytykkeitä. Osa tuohista oli jo valmiiksi rullalla, loput sidoin narulla ja kuivasin sytykkeiksi.


Kolmas askartelu on yhden välivuoden jälkeen järjestetyissä suvun naisten talkoissa syntynyt havukranssi. Sen ripustin kodin ikkunaan ulkopuolelle. Tein tiiviin kranssin, ettei tuuli tiputtelisi neulasia alapuolella  kulkevien päälle. Havukransseja pitää vielä tehdä mökilläkin.

Toinen omavaraisuuteen pyrkivien aihe on vempain, jota ilman ei tule toimeen. Tämä pikkusaha ei ole elintärkeä, mutta on isoksi avuksi kun siistin metsää metsurin tekemän raivauksen jäljiltä pokasahan ja vesurin kanssa. Tässä on myös se etu, että sen löytää paremmin maastosta kuin mustavartisen vesurin.

Askartelua tämäkin kuulemma on kun kukaan oikea metsänomistaja ei metsäänsä siivoa.

Linkeistä löytyy muiden juttuja joulukuun aiheista.

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Rakkautta ja maanantimia

Mikä Itä 

Harmaa torppa

Evil dressmaker

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

7 kommenttia:

 1. Mitä höpöpuhetta että "oikea" metsänomistaja ei muka siivoa metsäänsä? Mutta jos metsä on kovin suuri ja hommat tekee metsäkone niin muualla päivätöissä käyvä metsänomistaja ei luultavasti millään ehdi siivoilla kaikkea sitä mitä metsäkone jälkeensä jättää. Isäni kun eläessään teki metsätöitä niin hän kyllä siivosi. Tosin hän kyllä myös kaatoi ja karsi puut itse. Nyt kun isää ei enää ole, senkin homman tekee metsäkone ja sinne ne oksat taitaa jäädä metsään. En ole varma, en ole koskaan tullut kysyneeksi äidiltä. Mutta olen kyllä täällä nykyisellä kotipaikkakunnalla ajellessani nähnyt myös oksakasoja metsästä siivottuna teiden varsilla. Pikkusaha varmasti nopeuttaa sitä hommaa huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähellä oleva naapuri myi metsää. Avohakkuualueelta oksat kerättiin ja kasattiin, ne kuivuvat ehkä vuoden tai pidempään ja sitten ne viedään poltettavaksi. Mutta palstalla, josta vain isot koivut kerättiin, niiden oksat jäivät maahan. Minun metsässäni metsuri raivasi liian tiheitä nuoria kuusikoita ja roskapuita kasvavia ryteikköjä. Olen sitä mieltä, että metsästä ei ole minulle iloa, jos en pääse siellä kulkemaan. Siivouksen tuloksena syntyy isoja risukasoja mutta ompa niissä hyönteisille kotipaikkoja.

   Poista
 2. Ihanat korkkikranssit! On kyllä tylsää, ettei viinipulloissa enään juurikaan kunnon korkkia ole. Paitsi omatekoisissa viineissä ainakin meillä. Beibe laittaa oikeat korkkikorkit kotiviineihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Teillä juodaan luksuskotiviiniä. Viininjuontiin kuuluisi korkkiruuvi ja korkin avaaminen. Vaan eipä nykyisistä menettelyistä tiedä. Syötiin ystävän kanssa muka italialaisessa ravintolassa. Tarjoilija haistatti viinipullon korkin molemmilla, mutta ei maistattanut sitä kummallakaan.

   Poista
 3. Onpa hieno saha! Mulla on vain Fiskarsin kokoon menevä pikku saha, iskeekö tässä oikein saha kateus...😁😁🤭 Ihanaa Itsenäisyys päivää👋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sahan hankinta lähti siitä kun sisko lähetti kuvan, jossa hän karsi koivua sahallaan ja kysyi, joko minulla on samanlainen. Ei mennyt pitkää aikaa kun minulla sellainen sitten oli. Sisarkateutta? Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinne

   Poista