perjantai 15. lokakuuta 2021

Sormet multaan

 Sormien lisäksi työnsin multaan myös rautakankea ja lapiota. Oli pitkään poikkeuksellisen lämmintä, myös öisin jopa 10 astetta. Illat olivat kuin elokuussa yleensä, tuulettomia, lämpöisiä ja tummia. Tänä vuonna elokuussa satoi. En pitänyt kiirettä syksyn istutusten kanssa, mutta kun sää oli kylmenemässä, oli aika aloittaa.

Olin lykännyt sipulikasvien hankkimista ja hyvä niin. Myyrättömän vuoden jälkeen pihan laidalle ja sitten myös pihalle ilmestyi multakasoja. Tällä kertaa kyseessä taitaa olla kontiainen, entiseltä nimeltään maamyyrä. Korkean multakasan keskellä on reikä ja kun poljen kasan lyttyyn, ilmestyy tilalle melkein heti uusi. Näistä päätellen laji on kontiainen. Se syö hyönteisiä, mutta kaivelee käytäviä maan pinnalle ja sen alle. Joka tapauksessa hankin pihalle vain myyrien karttamia lajeja, narsisseja, lumikelloja ja muutaman laukan. Laukkaa minulla ei ennen ole ollut. Sen sipulit ovat yllättävän pieniä, kun kuvittelen niistä tulevan korkeita isokukkaisia kasveja.

Olin jo keväällä katsellut, että piha näyttää siltä, että narsissit on heitelty sinne tänne sattumanvaraisesti. Osittain syy on myyrien, jotka siirtelevät sipuleita, osittain oma vikani. Päätin yhtenäistää alueita. Ostin vain yhtä lajia narsisseja. Istutin niitä lipputangon ja tuoksuvadelman eteläpuolelle. Sinne jo kerran yritin tehdä sipulikukka-aluetta, mutta sitten tulivat myyrät. Vain muutama narsissi on jäljellä, iirikset ja tulppaanit ovat hävinneet. Varmuuden vuoksi jyristelin alueen trimmerillä ennen istutusta karkoittaakseni mahdolliset myyrät. Uudet lumikellot ovat tähtilumikelloja. Niitä istutin alueelle, jossa ennestäänkin on samaa lajia. Yritin muistella, missä niitä jo on. Pitäisi piirtää kartta alueesta.

Olin kerännyt viime vuonna ruukuissa kasvatettujen kukkien sipulit talteen. Niitä oli pieni paperikassillinen. Yritin lajitella sipuleita. Hyasintit olivat jo aloittaneet kasvun, ne istutin ruukkuun.


 Myös krookusten  sipulit olivat aloittaneet kasvun. Niitä riitti pariin ruukkuun ja istutuskorissa uloskin.


Joitakin vanhoja narsissien sipuleita istutin metsän reunaan, loput sipulit vanhaan, rikkinäiseen alumiinivatiin. Varmuuden vuoksi laitoin sen vielä kasvatuslaatikkoon. 


Vielä narsisseja ja tulppaaneja ruukkuihin, jotka keväällä toivottavasti ovat täynnä kukkia kuistilla ja sisällä. Olen pari kertaa huonoin tuloksin kylvänyt ulos ruiskaunokkeja. Nyt kylvin niitä ruukkuun. Sitten alkoi multasäkkikin olla tyhjä. Edessä odotus, onnistuvatko istutukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti