lauantai 8. helmikuuta 2020

Lunta ja pakkasta

Muutos oli huikea, kun lumettomasta vesisateisesta kaupungista tulin mökille. Lunta oli tullut noin 20 senttiä ja lisää tuli koko ajan. Lunta, pakkasta, vesisadetta, aurinkoa, tähtitaivasta ja kuutamoöitä on viikon talvisäähän kuulunut. Hetken aikaa maisemat olivat lumisia. Seuraavana päivänä oli 3 astetta lämmintä ja satoi vettä.Joku eläin, ilmeisesti kettu, oli rämpinyt mäelleni ennen minua. Aiemmin tiellä on ollut ilveksenkin jäljet. Eläimet kulkevat samaa reittiä, kiipeävät mäelle tietä pitkin, kulkevat saunan edestä ja jatkavat suon suuntaan. Ilvekset seuraavat kauriita, jotka majailevat metsässäni. Kylällä on nähty ilves päivälläkin, lasikuistilla olleen kissan houkuttelemana.


Lumet eivät sulaneet kokonaan. Mökin katolta lumet putosivat siivuina eivätkä onneksi lentäneet polulle saakka. Kovaksi paakkuuntunutta lunta ei siltä tarvinnut lapioida. Pihalla on nyt polkuja. Tietä en vielä aurauttanut, vaan lapioin siihenkin vain kapean polun.


Välillä satoi taas lunta. Sitten ilma kirkastui, sininen taivas ja aurinko tulivat esiin. Naapurin saunan räystääseen aurinko teki  kuvioita. Yöllä oli pakkasta yli kymmenen astetta. Melkein täysi kuu valaisi kirkkaasti.


Korkealle aurinko ei vielä nouse. Kuistilla on vielä liian kylmää kahvitteluun. Matalat säteet osuivat sisään vierastaloonkin.Tein talvisen kimpun saatavilla olevista aineksista. Mukana on pitkäksi venyneitä narsisseja, havuja, talven törröttäjiä ja muratin oksia, jotka saavat juurtuakin vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti