perjantai 24. tammikuuta 2020

Saniaisten maailma

Prinssi Charlesin Highrowessa on kuuluisa villi puutarha, jossa on kantoja ja saniaisia. En nyt ihan samaa tavoittele, mutta kun raivauksessa saunan takana tuli esiin kasa lahoavia hirsiä, päätin tehdä niiden viereen saniaispuutarhan. Saniaisten maailma on ihmeellinen. Saniaisia on maailmassa tuhansia erilaisia ja Suomessakin 40 lajia enkä minä tunnista edes omalla pihallani kasvavia. Minulle ne ovat vaan saniaisia. Haastetta siis riittää.  Suuri osa saniaisista on myrkyllisiä, mikä sopii minulle. Siirsin hirsikasan päälle yhden saniaisen puuvajan päädyssä lahoavan halkopinon päältä.Tämä on ilmeisesti jonkun lajin alvejuuri, koska se on vihreä vielä nyt tammikuussa. Vihreät lehdet edistävät kevään kasvua ja kuihtuvat sitten kesällä. Näitä vihreitä lehtiä löytyy myös metsästä.Kallioimarteen toki tunnen ja lähdin etsimään sen kasvustoja. Rotkon rinteellä kivien päällä niitä oli. Hirsikasan vieressä onkin valmiina pieni kivi, jonka päälle kallioimarretta voisi siirtää.Siirsin jo syksyllä hirsikasan viereen pihalta saniaisia ja konnantatarta. Ehkä hankin vuorenkilpeäkin kaivon vierelle ja erikoisempia saniaisia hirsien vierustalle.

Keväällä saunalta suon suuntaan johtavan ojan laajennuksessa seisoi vettä. Ajattelin, että siihen voisi istuttaa kosteikkokasveja. Tilasin pohjalaiselta taimistolta rentukan ja keltakuljenmiekan taimia ja istutin niitä syvänteen reunoille.


Tein pölkyistä ja entisen eteisen vanhasta lattialaudasta penkin voidakseni istuskella ja ihailla kasveja. Kesällä kosteikkoni kuitenkin kuivui ja saniaiset valtasivat paikan reunustat.


Välillä kävin kurkistamassa miten istutukset voivat. Loppukesällä kurjenmiekat oli juurineen kaivettu maasta ja juuret oli melkein syöty. Rentukoiden lehdet olivat hävinneet. Pelastin sen, mitä oli jäljellä ja istutin kasvit ruukkuihin. Ryhdyin vastaiskuun ja istutin syvänteen reunoille keväisten pikkunarsissien sipuleita. Katsotaan, mitä myyrät niille tekevät. Ensimmäinen narsisseista ja on aloittanut kasvamisen.


Pihan laidalla ja metsässä kasvaa myös sananjalkaa. Paikoin se muodostaa napaan saakka ulottuvia kasvustoja. Se aloittaa syksyn, sen lehdet ruskistuvat ensimmäisinä heti hallaöiden alkaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti