lauantai 1. kesäkuuta 2019

Mummun aitta

Aittarakennuksen yksi aitta oli nimetty Mummun aitaksi. Sinne oli sijoitettu mattoja ja tekstiilejä, jotka olivat pilaantuneet, koska lattia oli lahonnut ja homeen haju oli tarttunut tavaroihin. Heteka ja kaasuliesi lähtivät metallikeräykseen, muut tavarat jäteasemalle Aittarakennuksen pohjoispää oli huonossa kunnossa. Joko se oli tehty kuoppaan tai sitten maa on noussut sen ympärillä. Siitä oli seurannut siinä päässä sijaitsevan kolmannen aitan lattian kostuminen ja lahoaminen. Sitä oli vielä edesauttanut lattialla ollut kokolattiamatto. Toisessa päässä oleva hirsinen aitta on korkealla kivien päällä. Ensimmäisenä kesänä kaivoin ojat aitan pohjoispään ympärille jotta lahoaminen pysähtyisi. Minua kiukutti edellisten omistajien tyyli. He ovat osanneet viettää lomaa. Kaikenlaista harrastusvälineitä ja naistenlehtiä löytyy, mutta rakennukset on päästetty huonoon kuntoon. Aitta on nyt sisältä kunnossa tai ainakaan toistaiseksi sille ei nyt muuta tehdä. 


Kunnostaminen alkoi aitan tyjennyksellä, sillä se oli täynnä tavaraa. Orsilla oli mattoja, joihin homeen haju oli tarttunut. Hetekan päällä ja sen alla olevat vuodevaatteet olivat eläinten jätösten tuhrimia. Jäteasemalle lähti kokolattiamatto, vaatteita, mm. miesten sisäturkki ja mattoja. Metallikeräykseen löytyi hetekan lisäksi kaasuhella. Seuraavassa jäteasemakuormassa oli vuodevaatteita ja muita tekstiilejä.
Pakkaspäivänä heitin loput matot pihalle. Mukana yksi ryijy, ryijymatto ja globeliini. Kuskasin ne lumikolalla grillikatokseen tulettumaan. Harmi, että homeen hajua tuskin saa niistä pois millään konstilla. Jäteasemalle nämäkin päätyvät.


Sitten alkoi lattian alustan tyhjennys. Lahot lattialaudat olin polttanut. Lattian alta paljastui kaikenlaista. Astoiden sirpaleet on ilmeisesti laitettu lattian alle estämään rottien pääsyn sinne.


Apumies oli erehtynyt lupaamaan, että hän tekee lattian. Haimme puutavaran ja minä lähdin kaupunkiin. Yhdessä päivässä lattia oli valmistunut. Yhdessä teimme hiukan viimeistelutöitä. Lattialistat käsittelin vahalla, joka on hiukan liian tummaa, mutta saa kelvata.

2 kommenttia:

  1. hajut voisi saada pois ionisaattorilla.jos ei pesussa lähde.niitä on myynnissä.jos olisi tuttu palolaitoksella voisi käyttää niiden vekottimessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Minulla ei ole tarvetta eikä tilaa lisämatoille. Mutta mielelläni antaisin matot jollekin, jos joku muu olisi kiinnostunut niiden puhdistamisesta.

      Poista