lauantai 11. marraskuuta 2017

Arvotonta rojua ja aarteita

Rojun lisäksi mökiltä löytyi designlasia. Heikki Orvolan Aurora-kynttilänjalka, Nanny Stillin Pagoda kynttilänjalka-maljakko sekä Timo Sarpanevan Crocus-maljakko Kaikkea mökkiin jätettyä tavaraa en ole ehtinyt käydä läpi. Enimmäkseen se on poisheitettävää roskaa. Jätesäkkejä on kertynyt kaksi kasaa; toinen seka- ja toinen energiajätettä. Tupaan jätettyyn vanhaan arkkuun olin kurkistanut aiemmin ja havainnut päällimmäisenä olevan ison ja ruman seinäkellon. Sen jälkeen arkku sai jäädä rauhaan. Nyt oli aika inventoida tämä kulunut ja rikkinäinen arkku. Liekö se peräisin armeijasta, vihreä väri viittaisi siihen. Arkusta löytyi liinavatteiden ja sen seinäkellon lisäksi matkamuistoja, joulukynttelikkö ja pyyheliinoihin käärittynä suomalaista design-lasia.


Aurora-kynttilänjalan on suunnitellut Heikki Orvola Nuutajärvelle. Herkkä ja siro esine. Sopivaa kynttilää vaan on vaikea löytää. Mökillä pakkanen on jo puraissut pihlajanmarjoja.


Pagoda-kynttilänjalka-maljakko on Nanny Stillin suunnittelema ja sitä on valmistanut Riihimäen lasi.
Tätä on valmistettu vuosina 1967-1973. Maljakkona tämä kuuluu sarjaan vaikeasti pestävät. Yläosa toimii myös kynttilänjalkana.


Tämän maljakon tyyli on tuttu, tällainen löytyi myös lapsuudenkodistani. Se oli kuitenkin isompi versio, jonka nimi on Crassus. Muistan vaan, että sen puhdistamisessa oli iso työ. Tämän nimi on Crocus, suunnittelija Timo Sarpaneva. Suunniteltu 1967 ja valmistaja on Iittala. Pohjassa on kaiverrus TS. Ja peseminen on vielä vaikeampaa kuin ison version, pieniin koloihin ei yllä millään. Vuorokauden liotus ensin käsi- ja sitten konetiskiaineessa kuitenkin tehosi.


Nämä lasiesineet samoin kuin seinäkello vaikuttaisivat esimerkiksi syntymäpäivälahjoilta, joista ei kotona ole pidetty, vaan ne on kiikutettu mökille. Minun mökkisisustukseeni taas nämä eivät sovi, vaan ne päätyivät kotiini. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti