maanantai 24. heinäkuuta 2017

Yrttiviljelmä

Keväällä vierailulla tuttavien luona sain heidän yrttipenkistään timjamin ja oreganon taimia. Tein niille toiselle mökille, jossa enemmän laitetaan ruokaa, pienen yrttimaan ulkorakennuksen aurinkoiseen eteläpäätyyn, jossa yleensä on ollut polttopuupinoja kuivumassa. Istutin taimet muovilaatikkoon, jossa joskus olin kokeillut viljelyä. Avomaankurkkuja en saanut laatikossa kasvamaan, mutta yrtit viihtyvät siinä.Lisäsin yrttien seuraksi saksankirvelin taimen. Niitä on kasvanut siemenistä, jotka sain lahjaksi. Vielä en ole keksinyt, mihin sitä käyttäisin.


Saksankirvelin (Myrrhis odorata) siementen pitäisi maistua anikselta, mutta minulla se ei ole kukkinut. Yrttien taakse laitoin vielä juurakon ruokaan käyttämästäni ruohosipulista.


Ja kylvin vielä lehtisalaattiakin laatikkoon.


Nyt timjami (Thymus vulgaris) kukkii kauniisti, mutta se oli kai tarkoitettu käytettäväksi eikä koristeeksi.


 Lehdessä olikin tarpeeksi helppo resepti, jota kokeilin. Pikkuahvenet paistuivat pannussa, jossa oli voita, timjamin oksia ja murskattu valkosipulin kynsi. 


Myös oregano eli mäkimeirami (Origanum vulgare) kukkii kohta ja sillekin on keksittävä käyttöä. Paistetut yrttiperunat kuullostaa tarpeeksi helpolta reseptiltä, jolla makua voisi kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti