maanantai 10. heinäkuuta 2017

Kilokaupalla kasvitietoa

Sunnuntaina kiertelin Sysmän torilla katselemassa kirjakylätapahtuman tarjontaa. Silmiini sattui hieno kirjasarja pohjoismaisista luonnonkasveista. En voinut vastustaa kiusausta. Alunperin ruotsalainen teos on toimitettu Suomen oloihin sovitettuna. Kolmiosaisen teossarja on painettu vuonna 1938. Olen tietysti itse kiinnostunut kasveista, mutta tänä kesänä on kummitytön vuoro kerätä kasveja. Nykyään sen voi tehdä valokuvaamalla. Saman kasvilistan kanssa kuvasimme hänen isoveljensä kanssa muutama vuosi sitten, joten tiesin jo mistä kasveja hakea. Mutta nyt on hienot apuvälineet kasvien tunnistamiseksi. Yhtä vastenmielistä tuntuu kavien keruu olevan kuin veljellekin.


Kasvilajeja kirjoissa on noin 750. Kasveista on erikseen värivalokuvia tai piirrokset sekä niiden jälkeen pitkät kuvaukset. Kirjojen yhteinen paksuus on 18 cm ja ne painavat todella paljon.


Juhannusruusu ei ole luonnonkukat, mutta muita ruusuja kirjasta löytyy.


Huopaohdake on yksi hienoimmista luonnonkukista. Nappasin yhden kukan tien varresta. Kohta kuitenkin niittokone tulee ja katkoo kaikki tienpenkan luonnonkukat.


Kirjan kuviin on liitetty tieto, onko kuva luonnollisessa kuvassa vai onko se esim. 1/3 luonnollisesta koosta niin kuin on huopaohdakkeen kuva.


Huopaohdake (Cirsium heterophyllum)

2 kommenttia:

  1. Upea kirja, kävipä,Sinulla tuuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan avulla voin talven pakkasissa palata kesän kukkimaan luontoon.

      Poista