lauantai 12. maaliskuuta 2022

Vierailijoita pihalla

 Olen ihmetellyt, missä eläimet viettävät talvea kun jälkiä ei ole näkynyt. Kerran olen nähnyt ilveksen jäljet ja kerran hirven. Eipä näkynyt mökin nurkilla hirvenmetsästäjiäkään. Orava on liikkunut mökin pihalla, kurkkinut kuistin alle ja puuvajaan. Toivottavasti se ei etsinyt niistä pesäpaikkaa. Oli se yrittänyt tulla sisällekin portaita pitkin, mutta ovi oli kiinni. 

Sitten pupujussin jäljet kuin suoraan oppikirjasta. Jäljet kulkivat itselleni tekemääni polkua pitkin mäelle ja pihaan. Sieltä ne suuntasivat omenapuita kohti.


Omenapuiden alimmat okset oli katkottu. No, hyvä kun joku sitä tekee, itselleni oksankin katkaiseminen on vaikeaa.


Ajattelin, että kohta varmaan kauriillakin on niin nälkä, että ne tulevat asumusten pihaan. Vaikka uuden omenapuun ympärillä on verkko, varmistin, etteivät kauriit ulotu oksiin luomalla puun ympärille kaivannon.


Sitten yhtenä päivänä mökin edessä oli outoja jälkiä. Jäljen pohjalla näkyi sorkan jättämä kuvio eli kaurishan siinä oli tarponut lumessa. Muutaman vesan se oli napannut syreenipensaasta.


Sitten kauriitkin olivat käyneet omenapuiden kimppuun. Jänisten katkomien yläpuolella olevista oksista oli uusi kasvu syöty, aivan kaikista puista. Paitsi verkon ja kaivannot suojaamasta uudesta omenapuusta. Ryöstäjä oli jäänyt kiinni riistakameraan. Kuva on huono ja päiväys väärä, mutta kuva on viime viikolta. Lajin tunnusmerkit, valkoisen hännän voi erottaa kuvasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti