maanantai 1. helmikuuta 2021

Suunnittelun helppous

 Pari vuotta sitten tein pihasuunnitelmia. Nyt ne huvittavat. Talvella on helppoa piirtää lemmikit, juhannusruusut ja tulikellukat kukkimaan samaan aikaan. Ei suunnitelma muutenkaan ihan toteutunut. Tarhajalomalvasta on yksi taimi hengissä, viime vuonna se kasvoi n.10 sentin mittaiseksi. Kiven ympärillä eivät viihtyneet muut kuin lemmikit. Pioni kukki ensimmäisenä kesänä. Viime kesänä se oli surkeassa kunnossa, siirsin sen muualle samoin kuin juhannusruusut, jotka nekään eivät voineet hyvin. 

Käänsin alueen mullat uudelleen ja laajensi sitä vanhaan kivistä tehtyyn reunuksen saakka. Yritän nyt tehdä siitä kukkaketoa. Kylvin siihen syksyllä ruiskaunokkeja ja muita varastoon jääneitä siemeniä. Ainakin unikon siemeniä siihen vielä tulee.

Ensi kesänä saan kasvihuoneen käyttöön ensimmäistä kertaa. Ainakin tomaatteja siihen tulee. Suunnitelmassa ne jo kypsyvätkin.  Siirrän myös lavakaulukset mökin taakse kasvihuoneen viereen. Haluaisin kasvattaa kesäkurpitsoja niissä. Salaattia myös. Niiden viereen voi ehkä laittaa vadelman taimia ja tehdä niistä aitauksen.


Herneitä ja perunaa tulee mökin etupuolen kasvimaalle.

Suuntanaomavaraisuus-blogien helmikuun aiheena on suunnitelmien lisäksi itse tehty juoma. Suunnittelin jättäväni koko kuukauden väliin. Mustaviinimarjamehuni teen Mehu-Liisalla, kaikkien käyttämällä tavalla. Paremmin minulle sopisi Mehu-Maija, mutta alumiinisena sitä ei enää saa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen. Sitten etsin jotain pakastimesta ja pussillinen puolukoita putosi kömpelöistä sormistani lattialle. Pussi hajosi ja puolukat lensivät lattialle. Keräsin ne pois ja pesin. Eikä sitten muuta voinutkaan kuin tehdä niistä mehua. Siskoni on ostellut minulle Maija-keittokirjoja. Sisäpiirivitsi, sillä hän tietää hyvin, että laitan ruokaa vain kuin on pakko.

Tämän kirjan 18. painoksessa vuodelta 2004 on puolukkajuomaresepti. Alku oli jo valmiina, olin perannut ja huuhtonut puolukat. Ne olisi pitänyt jauhaa mehumyllyssä tai hienontaa puunuijalla. Mutta sai ne muutenkin survottua. 

Viinihappoa minulla oli ja vettä muttei siivilävaatetta, jonka läpi muutama vuorokausi seissyt seos olisi pitänyt valuttaa. Muovisiivilä sai kelvata. Kirja lupaa, että juoma on raikasta, kirkasta ja kaunista ja sitä se todella on.

Puolukkamehua ja paikkakunnan hunajaa.

Muita juttuja juomista ja suunnitelmista voit lukea alla olevista linkeistä. #Suuntanaomavaraisuus-sarjasta löytyy lisätietoa täältä: HTTPS://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuu-sarja/. Tsajut-blogin Sadun kanssa ryhmää hallinnoi Heikki (HTTPS://korkeala.fi)

Vyöhyke 1

Jovela

Laura eli Javis 

Toivolan Puutarha 

Sateenkaaria ja serpentiiniä 

Apilankukka 

Multavarpaan maailma

Vyöhyke 2

Urban farming 

Sarin puutarhat 

Villavaltaus

Vyöhyke 3

  Tsajut 

Mummon kirja 

Rakkautta ja maanantimia 

Villakotiranta 

Mikä itä 

Caramellia 

Villifarmi

Luomulaakso

Majalevon pientila

Metsäläisten elämää

Vyöhyke 4

Korkeala 

Puutarhahetki 

Puutarhapäiväkirja 

Vyöhyke 5

Vyöhyke 7

8 kommenttia:

  1. Se on jännä jutu, miten lapsena puolukkajuomat eivät erityisemmin maistuneet, mutta aikuisena se on yksi parhaista juomamauista mitä kuvitella saattaa.

    Laitapa joskus tuon juoman resepti tänne kommenttiosioon vaikka, niin pääsemme kokeilemaan sitä :)

    VastaaPoista
  2. Laitan reseptin joskus tänne. Saatan itsekin tehdä mehua uudelleen. Olen taistellut bloggerin kanssa. Se ei tunnu toimivan Applen laitteiden kanssa. Kommentit joudun naputtelemaan kännykällä.

    VastaaPoista
  3. Kun luin puutarhasuunnitelman helppoudesta ja siitä, miten sitten kesällä käy, annoin itselleni synninpäästön. Olen nimittäin huono suunnittelemaan. Suunnitelmani syntyvät tehdessä.
    Applen laitteissako vika onkin?
    Minulle eivät avaudu kaikkien postaukset ja kommentointi on työn ja tuskan takana.
    Puolukka on yksi lempimarjoistani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen asentanut iPadiini Firefoxin ja Chrome. Ei auttanut. Välillä pitää kirjautua bloggeriin tai WordPressiin. Ja tuntuu että joka kerta on taas jotain muuttunut. Raivostuttavaa.
      Onneksi on luonto, joka sekin muuttuu ja yllättää, mutta sen hyväksyy.

      Poista
  4. Hyvän kuuloinen mehu. Meillä keskimmäinen lapsi on suuri puolukan ystävä ja tuo mehu olisi varmasti hänen mieleensä. Meillä vain kerätään sen verran niukasti puolukkaa, etten vielä ole raaskinut tehdä siitä mehua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptin mukaan samaa juomaa voisi tehdä myös raparperista. Keväällä voisi kokeilla.

      Poista
  5. Me olemme tehneet monena syksynä puolukkanektaria pakkaseen. Se kyllä säilyisi kellarissakin, mutta jostain syystä se tulee aina pakastettua. On todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastaminen on paras säilöntätapa. Viinimarjamehut ovat pakastimessa muovipulloissa. Sulatan juuri nyt pakastinta, on sopivan kylmä ilma.

      Poista