lauantai 21. maaliskuuta 2020

Pihapuuhia

Kierrän mökillä päivittäin pitkin pihaa tutkimassa, onko jotain uutta noussut maasta. Ja yleensä jotain uutta löytyy, enimmäkseen narsissien, mutta myös muiden sipulikukkien alkuja. Pakkasyön jälkeen haravalla saa vain osan lehdistä irti jäähtyneestä maasta. Rapsuttelen lehtiä ja roskia maasta varovasti. Paras väline on paljaat sormet. Ja se näkyy sormissa ja kynsissä, mutta sillä ei ole väliä, koska olen korona-viruspakolainen, eikä edustuskelpoinen tarvitse olla. Kukkia ei pihalla vielä ole, kylmät yöt ovat hidastaneet lumikellojen avautumista. Leskenlehdetkin ja sinivuokot ovat vielä nupuillaan. Kevättyöt voi nyt kuitenkin virallisestikin aloittaa, kun on kevätpäivän tasauksen aika. Ja se on onni, koska muuten riskiryhmäläisen korona-aika olisi tuskallista.On myös aika tutkia, mitä tuhoja pihalla on talven aikana tapahtunut. Aivan hiljakkoin on yhdestä hevoskastanjasta napsaistu latva. Kiedoin toisen hevoskastanjan teräsverkkoon, koska jäniksiä liikkuu pihapiirissä. Pienestä villiomenapuusta on jyrsitty kuorta ja yksi oksa on katkaistu. Jotta esikot ja sipulikukat säästyisivät syöjiltä, kehitin pienoiskasvihuoneita niiden suojaksi. Olen pitänyt pensasmustikoiden ostamista turhana, en edes pidä niiden mausta, mutta niiden rasiat ovat hyviä suojia. Pohjassa olevien reikien kautta kasvit saavat ilmaa ja rasiat ovat tarpeeksi korkeita. Myyrien tuhoilta on säilynyt muutamia tulppaaneja. Lopullisen tuhon laajuus selviää myöhemmin. Muutamia krookuksia on ainakin jäljellä, vaikka niiden pitäisi olla myyrien herkkua. Laitoin myyränkoloihin valkosipulin kynsiä karkoittaakseni otukset. Nyt kynnet ovat alkaneet kasvaa, Valkosipulia en ennen ole viljellytkään.

   Takapakkeja tulee, välillä on pakkasta päivälläkin. Silloin voi vaikka siistiä metsää. Touhuni levisikin pihaa laajemmalle alueelle, aloin siivota tieni varsia. Tie on tehty koneilla eikä kaivinkoneen kuljettaja ole välittänyt puista tai pensaista. Katkoin kuolleita kantajia, jotka ovat jääneet murskeen alle ja siistin rinteitä muutenkin. Näkymä kylätielle on nyt avoimempi. Alhaalla poistin  tien toiselta puolelta risuja.
Muutaman päivän kuluttua on luvassa taas lämpimiä päiviä ja silloin ehkä kukkiakin löytyy pihalta. Nyt saan tyytyä kaupasta hankittuihin helmihyasintteihin.

3 kommenttia:

 1. Minäkin aloin pihaa tarkastelemaan talven jäljiltä. Siellä oli myös jyrsitty pahasti. Nyt odottelen, että maa pehmenee sen verran että voi kaivinkoneella alkaa istuttaa uudet pihapensaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen saanut pihaa haravoitua sen verran, että kaikki myyrien kääntämät paikat ovat tulleet esiin. Ajattelin ostaa niihin jotain siemeniä Maatiaisesta. Vielä on yöpakkasia tulossa. Täällä ainakin maa sulaa hitaasti.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista