perjantai 17. toukokuuta 2019

Minkä taakseen jättää

Pihaa rumensin iso puutarhakomposti, jota olin tehnyt kaadetun männyn oksien ja rungon palasten päälle. Komposti oli kärrättävä pois. Sen tilalle tuli kantopuutarha ja pieni mansikkamaa. Pölkyistä tein myös penkin saunan edustalle Keskeltä pihaa, lipputangon vierestä, oli joskus kaadettu valtava mänty. Se oli karsittu ja pilkottu, mutta mitään ei oltu viety pois, vaan osat olivat maassa ryteikön seassa. En tehnyt sille mitään ensimmäisenä kesänä, sillä se meni suurelta osin taistelussa tuoksuvadelman kanssa. Kasasin vain männyn oksia ja rungon pätkiä ja aloin viedä niiden päälle tuoksuvadelman varsia ja muuta kompostoitavaa. Nyt kun olen siistinyt pihaa, iso kompostikasa melkein keskellä sitä alkoi häiritä. Ulkoinen kriitikko sanoi, että osta aita kompostin ympärille. Mutta yhtenä yönä sisäinen kriitikkoni joutui myöntämään, että ainoa oikea tapa hoitaa komposti on viedä se pois. Kun vielä keksin, että kärrään kasan kottikärryillä metsään ja maisemoin sillä metsäkoneen jälkiä, tuli työstä iso. Harvoin puutarhuri ilahtuu, kun talikko kilahtaa kallioon, mutta nyt se oli merkki, että kompostin pohja on saavutettu.



Mietin pölkkyjen hyötykäyttöä. Ruotsalaisessa puutarhaohjelmassa tehtiin kantopuutarha ja niinpä tein minäkin. Kun olin tyhjentänyt alueen kompostista, oli alue kuulemma ruma, kun siinä ei ollut mitään vihreää. Vihreyttä tuovat nyt konnantatar, lankaköynnös (Muehlenbeckia complexa) ja riippaorvokki (Viola hederacea). Vieressä on iso saniainen, mutta se ei velä ole rullanut auki lonkeroitaan.


Alueen vihreyttäminen jatkuu, sillä ilmastonkin kannalta maan pitää olla kasvien peittämä. Laitoin kasvit ruukkuihin, sillä vielä on hallaa öisin.


Alueella on kalliota ja kiviä, mutta myös multaa. Kasasin sitä pieneksi mansikkamaaksi, johon istutin mansikoiden tekemiä rönsytaimia.



Pyörittelin pari kantoa penkiksi saunan edustalle. Koivujen kaatamisen jälkeen saunan nurkka näyttää tyhjältä ja aion istuttaa siihen alppiruusun.


Kun monen metrin mittainen korkea kompostikasa on poissa, tuli alempana olevasta "puutarhasta" eli marjapensaista ja raparpereista osa pihaa ja saunakin tuntuu olevan lähempänä. Alueen kunnostaminen jatkuu ja toivon, etten enää tekisi virheitä, jotka edestäni kuitenkin löydän ja joudun korjaamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti