perjantai 2. marraskuuta 2018

Sauna valmiina

Sauna on nyt valmis. Lämmitys vaan ei onnistunut, koska laitoin pukuhuoneen takkaan tulet. Hormi ei vetänyt lainkaan, kaikki savu tuli sisälle ja saunan lämpö haihtui tuuletuksessa Sisällä saunassa alkavat sielläkin korjaukset olla ohi ja tavarat paikoillaan. Hirsinen sauna ja ilmeisesti myöhemmin tehty lautarakenteinen pukuhuone on kunnostettu edellisten omistajien toimesta 80-luvun henkeen. Paneeliseinät ja punatiili-liuskekivitakka kuuluvat tyyliin. Aluksi ajattelin, että olkoon koko sauna ja katselin tynnyrisaunoja, mutta ei sellainen pihapiiriin olisi sopinut. Lauteet olivat kuitenkin ihan hyväkuntoiset, samoin pääosa seinien paneeleista. Niin sitä sitten lähdettiin korjaamaan.


Lainasin höyrypesurin ja pesin sillä lauteet useampaan kertaan. Laudeliinat olen joskus ostanut Tallinnasta Zizistä. Tavoite oli, etten sisustukseen hankkisi mitään uutta, mutta löylyhuoneen lattian ritilä on uusi. Lattian maalasin maalien lopuista tekemälläni sekoituksella.


Kiuas oli ruosteinen. Pudistin sitä ja lopulta vedin sen pintaan liesimustaa. Kiuas veti hyvin ja ajattelinkin lämmittää saunan. Mutta hassusti siinä kävi.


Pukuhuoneen lattian pohja on valettu uudestaan ja uusi lattia on tehty lämpökäsitellystä haavasta. Kynnykset on uusittu, seinien lahot kohdat paikattu ja yläosien paneelit vaihdettu tulenkestävään levyyn niin kuin nuohooja vaati. Kynttilällampetit toin tänne vierastalosta.Ikkunoissa on entiset eteisen verhot.


Takka lähti hyvin palamaan. Mutta kaikki savu tuli sisälle, piippu ei vetänyt lainkaan. Oli pakko sammuttaa tuli ja avata ovi. Savun lisäksi ovesta karkasi saunan lämpö.


Oli jo hämärää, kun savun hälvettyä takkahuoneeseen taas pystyi menemään.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ja nyt savukaan ei tule sisälle, piippu on puhdistettu.

   Poista
 2. Tunnelmallista. En löytänyt sivuiltasi yhteydenottolomaketta tai sähköpostiosoitetta. Siksi lähestyn sinua tätä kautta. Kirjoittelen sauna-aiheista blogia ja olenkin lisännyt sinun blogisi listalle jossa luettelen blogeja joissa on käsitelty aihetta sauna.
  Laita linkin tähän https://saunamaailmalla.com/sauna-aiheiset-blogit-ja-blogikirjoitukset/
  Plus että helmikuussa jaan sinun kirjoituksia Sauna Maailmalla -blogin FB-sivuilla aina sunnuntaisin.

  Saunaterveisin Sauna-Kati

  VastaaPoista
 3. Hei Kai. En kirjoita vain saunasta tai sanoista, vaan kaikesta, mitä mökillä ja sen ympäristössä tapahtuu. Entisellä mökillä oli toinen sauna, josta olen myös kirjoittanut. Mutta sauna on aiheena harvoin.

  VastaaPoista